Gelug

Artikkelstart

Gelug er en av de dominerende skolene innen tibetansk buddhisme, grunnlagt av Tsongkhapa (1357–1419). Gelug-skolen var opprinnelig en reformbevegelse som søkte å gjenopprette den strenge etterlevelse av reglene for munkelivet, blant annet sølibat, og som la stor vekt på en grundig akademisk skolering av munkene i buddhistisk logikk og filosofi.

Faktaboks

Uttale
gelˈug
Etymologi
tibetansk ‘Dydens vei’
Også kjent som

gelugpa

Tsongkhapas nevø og tredje etterfølger fikk tittelen Dalai Lama. Gelug ble fra og med den 5. Dalai Lama den viktigste politiske maktfaktoren i Tibet, frem til 1959, da den 14. Dalai Lama måtte flykte på grunn av den kinesiske okkupasjonen av landet.

Også Tibets andre geistlige overhode, Panchen Lama, som residerte i Tashilhunpo, er gelugpa. Mongolene, som ble vunnet for buddhismen på 1500-tallet av den 3. Dalai Lama, er gelugpa.

Gelug-skolen kalles av og til gulhatter i motsetning til de eldre skolene (rødhatter).

Klostre

Tibets største klostre – verdenshistoriens største klostersamfunn – tilhørte Gelug-skolen:

  • Ganden (grunnlagt 1409)
  • Drepung (1416)
  • Sera (1419)
  • Tashilhunpo (1445)
  • Kumbum
  • Labrang

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Peter Koren

Kan neppe kalles den dominerende skolen innen tibetansk buddhisme. Mer dekkende vil vel være "en av de dominerende skoler innen... "Man bør også vurdere termen 'gelug-pa' mot Gelug, som vel er det navn som oftest brukes om skolen. 'Gelug-pa' brukes gjerne om tilhengere av skolen, slik det gjøres i siste setning.

svarte Tidligere redaksjon for humanistiske fag

Hei, takk for kommentaren. Jeg har rettet til "en av de dominerende skolene..."Fagmedarbeider vil vurdere den andre kommentaren din så snart som mulig.Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg