Panchen Lama, tibetansk religiøs leder, overhode for Tashilhünpo-klosteret ved Shigatse (Xigaze), ca. 300 km vest for Lhasa. Siden 1600-tallet er Panchen Lama blitt betraktet som inkarnasjon av buddhaen Amitabha, og religiøst likestilt med Dalai Lama. Politisk var imidlertid Panchen Lamas makt begrenset til hans eget kloster og omkringliggende områder. Enhver Panchen Lama ansees for å være sin forgjengers gjenfødsel, på samme måte som Dalai Lama.

I nyere tid har Kina brukt Panchen Lama i sine bestrebelser for å styrke sin innflytelse i Tibet. I 1923 brøt Panchen Lama åpent med Dalai Lama og flyktet til Kina, hvor han døde 1937. Den følgende Panchen Lama ble født 1938 i det nordøstlige Tibet (Amdo), og ble proklamert som Panchen Lama 1944. I 1949 ble han innsatt som Panchen Lama i Kumbum-klosteret i Amdo; han fulgte de kinesiske tropper inn i Tibet og slo seg 1952 ned i Shigatse. 1956–59 var han viseformann i den komité som skulle forberede opprettelsen av Den autonome region Tibet; under opprøret i Tibet 1959 overtok han som komiteens formann etter Dalai Lama som flyktet til India. Senere kritiserte han kineserne, og ble avsatt og fengslet 1964; rehabilitert 1978. I årene frem til sin død i 1989 arbeidet han aktivt for å fremme tibetansk språk og kultur, og oppnådde å bli meget avholdt av tibetanerne.

Fra sitt eksil i India utpekte Dalai Lama i mai 1995 en seks år gammel gutt i Tibet, Gendun Choekyi Nyima, som den nye Panchen Lama. Gutten ble umiddelbart arrestert og er (2006) fortsatt i forvaring på ukjent sted. En annen tibetansk gutt ble innsatt som Panchen Lama av kinesiske myndigheter høsten 1995.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.