Panchen Lama er en tibetansk religiøs leder, overhode for Tashilhünpo-klosteret ved Xigazê, cirka 300 km vest for Lhasa. Siden 1600-tallet er Panchen Lama blitt betraktet som inkarnasjon av buddhaen Amitabha, og religiøst likestilt med Dalai Lama. Politisk var imidlertid Panchen Lamas makt begrenset til hans eget kloster og omkringliggende områder. Enhver Panchen Lama ansees for å være sin forgjengers gjenfødsel, på samme måte som Dalai Lama.

I nyere tid har Kina brukt Panchen Lama i sine bestrebelser for å styrke sin innflytelse i Tibet. I 1923 brøt Panchen Lama åpent med Dalai Lama og flyktet til Kina, hvor han døde 1937. Den følgende Panchen Lama ble født 1938 i det nordøstlige Tibet (Amdo), og ble proklamert som Panchen Lama i 1944. I 1949 ble han innsatt som Panchen Lama i Kumbum-klosteret i Amdo; han fulgte de kinesiske tropper inn i Tibet og slo seg 1952 ned i Xigazê. Fra 1956 til 1959 var han viseformann i den komiteen som skulle forberede opprettelsen av Den autonome region Tibet; under opprøret i Tibet 1959 overtok han som komiteens formann etter Dalai Lama som flyktet til India. Senere kritiserte han kineserne, og ble avsatt og fengslet i 1964; rehabilitert i 1978. I årene frem til sin død i 1989 arbeidet han aktivt for å fremme tibetansk språk og kultur, og oppnådde å bli meget avholdt av tibetanerne.

Fra sitt eksil i India utpekte Dalai Lama i mai 1995 en seks år gammel gutt i Tibet, Gendun Choekyi Nyima, som den nye Panchen Lama. Gutten ble umiddelbart arrestert og er fortsatt i forvaring på ukjent sted. En annen tibetansk gutt ble innsatt som Panchen Lama av kinesiske myndigheter høsten 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg