Gardermoen flystasjon

Forsvarets nye terminalområde på Gardermoen fotografert mot vest i 1998.
Gardermoen flystasjon
Av /Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0
Forsvarets terminalområde på Gardermoen fotografert i 2014.
Gardermoen flystasjon
Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0
To av Forsvarets DA 20 Jet Falcon-fly fra 717 skvadronen parkert i hangar på Gardermoen flystasjon.
DA 20 Jet Falcon-fly på Gardermoen.
Av /Forsvarets forum.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Gardermoen flystasjon er en militær flystasjon i Ullensaker kommune i Akershus, anlagt i direkte tilknytning til Oslo lufthavn Gardermoen.

Historisk bakgrunn

Gardermoen har lang historie som militært etablissement, først som ekserserplass fra midt på 1700-tallet. Tyskerne etablerte flyplass her med to flystriper under okkupasjonen, og i etterkrigstiden var Gardermoen en viktig flystasjon for det norske luftforsvaret. Stortingets vedtak om å bygge ny hovedflyplass på Gardermoen i 1992 innebar at Forsvarets gamle flystasjon måtte avvikles. Det ble imidlertid besluttet å anlegge ny flystasjon i hovedflyplassområdet.

Spesifikasjoner

I 1996 åpnet den nye Gardermoen flystasjon cirka 1,5 km nord for den sivile lufthavnens passasjerterminal. Bygningsmassen er moderne formgitt med bygninger for vakt/arrest, mannskaps- og befalsforlegninger, messe, sykestue, verksteder, lagre, hangarer, oppstillingsplasser for fly, egne taxebaner og avisingsanlegg med videre.

Flystasjonen bestod i 2019 av 135 Luftving, 335- og 717- skvadronen, en vedlikeholdsskvadron, Forsvarets logistikkorganisasjon med forsynings- og transportavdeling og en baseavdeling. Hovedoppgavene til Gardermoen flystasjon er knyttet til drift av Forsvarets C-130 Hercules transportfly og 717 skvadronens DA-20 Jet Falcon-fly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg