Gaia, astrometrisk romobservatorium skutt opp av den europeiske romorganisasjonen ESA fra Kourou i Fransk Guyana 19. desember 2013. Astrometri, også kalt posisjonsastronomi eller sfærisk astronomi, er definert som studiet av himmellegemers posisjon og bevegelse. Hovedformålet med Gaia er å bidra til utarbeidelsen av det mest nøyaktige, tredimensjonale kart hittil over Melkeveien ved å bestemme posisjon og lysstyrke til ca. 1 milliard stjerner rundt sentrum av galaksen: 14. september 2016, 1000 dager etter romobservatoriet ble skutt opp, publiserte ESA et kart der 1,142 milliarder stjerner er avmerket.

Mye av bevegelsen ble tilført stjernene ved fødselen, og observasjon vil gjøre det mulig for astronomene å se bakover i tid til galaksens opprinnelse. I løpet av en forventet levetid på fem år vil hver av stjernene bli observert omkring 70 ganger, noe som, i tillegg til de astrometriske målingene, vil kunne lede til oppdagelsen av nye ekstrasolare planeter, asteroider, islegemer i de ytre delene av solsystemet, brune dverger, dessuten fjerne supernovaer og kvasarer.

Romobservatoriet er bygget opp av en nyttelastseksjon, en serviceseksjon og en utfellbar solskyggeanordning. Nyttelastseksjonen har ett instrument for oppdrag innen astrometri, fotometri og spektrometri, men rommer også all elektronikk for styring av instrumentfunksjonen og behandling av rådata. Serviceseksjonen inneholder blant annet støttesystemer for innretting og manøvrering, strømforsyning, datahåndtering og kommunikasjon.

Gaia er plassert i gravitasjons-likevektspunktet L2, ca. 1,5 millioner kilometer fra Jorden.

Navnet Gaia kommer egentlig fra den tidlige betegnelsen Astrometric Interferometer for Astrophysics, og ble beholdt selv om instrumentlasten ble endret i utviklingsperioden.

Gaia-fakta
Oppskytning Kourou i Fransk Guyana med en Sojus-Fregat bærerakett 19. desember 2013 
Oppskytningsvekt 2030 kg, inklusive 400 kg drivstoff
Operasjonstid Fem år
Instrumentlast Astro (to identiske teleskoper og kamerasystemer)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.