Faktaboks

Gaia
Etymologi

Gaia står for Global Astrometric Interferometer for Astrophysics.

Gaia
Illustrasjon av romobservatoriet Gaia i rommet.

Gaia er et astrometrisk romobservatorium til den europeiske romorganisasjonen ESA for nøyaktig måling av hastighet, posisjon, avstand og lysstyrke til ulike type stjerner og planeter i Melkeveien. Observasjonene omfatter cirka 1 milliard stjerner rundt sentrum av vår galakse.

Gaia ble skutt opp fra Kourou i Fransk Guyana 19. desember 2013 og plassert i gravitasjons-likevekts-punktet L2, cirka 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Romteleskopet ble tatt i bruk 8. januar 2014, med en forventet operasjonsperiode på fem år, som senere ble forlenget med tre år fram til 31. desember 2022.

Instrumenter

Avstand til en enkelt stjerne er gitt ved dens parallakse som baseres på observasjoner fra motsatte posisjoner i jordbanen. Gjennom 70 posisjons-målinger i løpet av 5 år registrerte Gaia små forflytninger i himmelplanet som skyldes stjernens bevegelse i rommet. For en gitt hastighets-forflytning blir de resulterende, målbare utslagene gradvis mindre med økende avstand. Stjernenes hastighet langs synslinjen beregnes fra Dopplerforskyvning av deres spektrallinjer registrert med romobservatoriets spektrograf. Hastighet og bevegelsesretning for hver enkelt stjerne beregnes ved å kombinere de registrerte bevegelser langs og loddrett på synslinjen.

Gaia-observatoriet er utstyrt med to teleskoper, med rektangulære (1,45 x 0,5 meter), fokuserende hovedspeil som peker i forskjellig retninger med en vinkelforskjell på 106.6 grader. Begge teleskopene er koblet til et astrometrisk kamera for posisjonsbestemmelse, et fotometer som registrere fargefordelingen i hver kilde og et spektrometer for hastighetmålinger.

Observasjoner

Et sett med data som ble presentert 25. april 2018 omfattet 1,7 milliarder stjerner i Melkeveien, i tillegg til informasjon om nesten 14 000 mindre objekter i vårt eget solsystem.

Siden Gaia dekker hele himmelen, var den i 2018 og 2019 først med å påvise i alt fire asteroider som beveger seg i baner som avviker med mer enn 15 grader fra ekliptikkens plan. Disse er alle blitt fulgt opp med andre teleskoper.

Stjernenes bevegelsesmønster kan fortelle hvilke som tilhører et felles område og gruppe med nær samme alder. Med Gaia er det identifisert omkring 2000 tidligere ukjente, samkjørte stjernegrupper. Disse stjernegruppene omfatter blant annet nær 14000 tidligere ukjente hvite dvergstjerner. Kombinert med detaljerte avstandberegninger kan stjernenes absolutte lysstyrke dermed angis mer nøyaktig, som også har gjort det mulig å avdekke viktige variasjoner innen ulike type stjerner.

Gaias omfattende observasjonsserier har også registrert en rekke ekstragalaktiske objekter. Den har registret posisjon og lysstyrke til mer enn 2000 kvasarer. Supernova Gaia14aaa, som ligger omkring 500 millioner lysår utenfor Melkeveien, ble registrert i september 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg