Kvasar
En nærliggende kvasar fotografert av Hubble-romteleskopet. I høyre del av bildet er lyset fra selve kvasaren blokkert av en koronagraf slik at det er mulig å se den omkringliggende galaksen.
Av .

Kvasar, eller kvasistellar radiokilde, er et svært fjernt og ekstremt lyssterkt objekt i universet. En kvasar befinner seg i det sentrale området av en aktiv galakse. Kvasaren er så lyssterk at resten av galaksen er vanskelig å observere, og kvasarer ser derfor ut som lyspunkter uten utstrekning i et teleskop, derav navnet «kvasistellar» (stjernelignende).

Faktaboks

Uttale
kvasˈarer
Også kjent som

quasi-stellar object (QSO), kvasistellart objekt

Mye tyder på at kvasarer er et resultat av at supermassive svarte hull i sentrum av en aktiv galakse fanger inn omkringliggende materie. Den enormt kraftige strålingen kommer fra materien like utenfor det svarte hullet som varmes opp dramatisk på vei inn mot det svarte hullet. Det svarte hullet selv kan inneholde over hundre millioner ganger Solas masse.

Historikk

De første kvasarene som ble identifisert, rundt 1960, sendte ut sterk radiostråling. Kvasarene ble katalogisert samtidig som astronomer forsøkte å observere objektet også i synlig lys. Da de klarte å observere kvasarer i synlig lys, tydet den sterke rødforskyvningen av emisjonslinjene i lysspekteret på at avstanden fra oss var svært stor. Tolkningen av rødforskyvningen var ikke entydig akseptert på 1960-tallet, og astronomer diskuterte hvor langt unna kvasarene egentlig var.

Observasjoner

Flere hundre tusen kvasarer er nå oppdaget, mange uten påviselig radiostråling. Vi skiller derfor mellom radiosterke og radiosvake kvasarer.

Den sterke rødforskyvningen indikerer at kvasarer er blant de fjerneste objektene vi kjenner.

Den fjerneste kvasarene som til nå er observert, er observert tilbake til en tid hvor universet var under 800 millioner år gammelt. Det vil si at lyset fra disse kvasarene har vært underveis mot oss i omtrent 13 milliarder år.

Kvasarer er også de mest energirike lyskildene i universet. De kan lyse opptil flere tusen ganger sterkere enn en vanlig galakse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg