Bull SA, fransk datakonsern, grunnlagt 1931, har vært engasjert i alt fra PCer til stormaskiner, samt betalingsterminaler, smartkort og betalingssystemer; i dag er selskapet kraftig redusert og fremstår hovedsakelig som en leverandør av servere.

Den norske avdelingen Bull AS ble startet 1958, og har spilt en stor rolle som leverandør av datamaskiner og IT-tjenester til svært mye av den offentlige virksomheten i Norge. Avdelingen inngår i dag i det franske selskapet Steria SA.

Utgangspunktet for selskapet var den norske ingeniøren Fredrik Rosing Bulls oppfinnelse av den automatiske statistikkmaskinen 1919. Selskapet ble grunnlagt som Egli-Bull 1931, nåværende navn fra 1933. Produksjonen ble overført til Paris; de hurtige og effektive maskinene fikk deretter en betydelig utbredelse. Firmaet ble 1964 overtatt av General Electric; i 1970 ble General Electrics datadivisjon overtatt av Honeywell Inc. og sammenslutningen fikk navnet Honeywell Bull. I 1974 utviklet selskapet det første smartkortet.

Den franske stat overtok aksjemajoriteten 1982. Etter nasjonaliseringen trakk Honeywell seg ut som eier; fra 1995 ble selskapet delprivatisert. De senere årene har store deler av virksomheten, bl.a. smartkort-avdelingen, blitt solgt, og antallet arbeidsplasser redusert betydelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.