Conceptisme var en retning i spansk litteratur på 1500- og 1600-tallet, hvis sidestykke var culteranismen.

Faktaboks

Uttale
conceptˈisme
Etymologi
spansk conceptismo, av concepto, ‘forestilling, idé’

Mens culteranismen konsentrerte seg om språkets ytre elementer (bruk av latinismer, perifraser og lignende) søkte conceptismen å bringe frem en rikere og mer subtil mening ved å inneslutte den i et fortettet, fyndig uttrykk, kvintessenser, også kalt agudezas (skarpsindigheter).

Stilen var kjennetegnet ved uvanlige assosiasjoner, kontraster og paradokser, men kunne også utarte til en anstrengt, vittig ordlek, preget av tomme lydspill, tvetydigheter og spissfindigheter. Den kan til en viss grad sammenlignes med de norrøne kjenninger.

Mens culteranismen vanligvis manifesterte seg i poesien, opptrådte conceptismen både i prosa og i vers, med Francisco de Quevedo og Baltasar Gracián som de to største dyrkere.

Med visse nasjonale variasjoner fantes tilsvarende retninger i Italia (concetti), Frankrike (le style précieux) og England (conceits og euphuism).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg