Bane NOR

Togskinnene er Bane NORs ansvar. Her er det et lokaltog fra NSB som bruker skinnegangen.
NSB-lokaltog
Av /NSB.

Artikkelstart

En av resultatene av Jernbanereformen i 2016 var opprettelsen av Bane NOR i 2017, som etterfølger av Jernbaneverket. Selskapet eies av staten ved Samferdselsdepartementet, og har ansvar for planlegging, utbygging, drift, trafikkstyring og vedlikehold av det norske jernbanenettet. I 2017 ble også eiendomsselskapet ROM Eiendom AS overført til Bane NOR med navn Bane Nor Eiendom AS.

Bane NOR eier både skinnegang, signalsystem og eiendom som utgjør jernbanenettet. Eiendelene består blant annet av 4219 kilometer med jernbanespor og 337 togstasjoner.

Bane NORs inntekter kommer fra departementet og fra salgsinntekter, og utgjorde i 2020 14,3 milliarder kroner. Selskapet hadde det samme året 3433 ansatte.

Selskapet har ansvaret for noen av Norges største byggeprosjekter, blant annet InterCity nettverket på Østlandet. Byggingen av Follo-banen mellom Oslo og Ski inkluderer Norges største jernbanetunnel.

Bane NOR har ansvaret for punktligheten i togtrafikken, noe som ofte er blitt kritisert, sammen med det et stort antall kanselleringer av togavganger enkelte år. Riksrevisjonen fant i sin undersøkelse av selskapet i 2020 at puntligheten i togtrafikken ikke hadde økt etter at selskapet ble etablert.

Direktør fra 2016 er Gorm Frimannslund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg