Illustrasjon til "Draum om våren" (2016) på Det Norske Teatret. av Kristoffer Kjølberg. Gjengitt med tillatelse

Kristoffer Benjamin Kjølberg, norsk tegneserieskaper, illustratør og grafisk designer, utdannet «art director» fra Westerdals og bachelor i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Kjølberg dannet tegneseriekollektivet Dongery med Bendik Kaltenborn mens de gikk på tegning, form og farge på Manglerud videregående skole i 1997, og i kompaniskap med Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr, Marius Molaug og Anders Damonso har Dongery siden gitt ut nesten hundre fanzineutgivelser samt drevet med kunstutstillinger, performance, musikk, animasjon og film.

På egen hånd har Kjølberg gitt ut Dongery-hefter som Blusen (2003), Duncan gets around (2005) og Gogo (2005), samt fem utgaver av Lisboa Comics (2001–07) med Goksøyr, et samarbeid som begynte da de var på klassetur med Westerdals til Lisboa. Utenfor kollektivet har han gitt ut tegneserien There is an upstairs? (2007), bidratt i tegneseriehefter som Forresten, Bizarro, Gorilla og Ernie samt internasjonale antologier som Strapazin, Stripburger og SPX Anthology. I 2017 kom samleboka En som het, med serier fra 2007 til 2017, samt Sporveisbussen i Oslo: På hjul i 90 år, et samarbeid med Kristian Krohg-Sørensen på oppdrag fra Sporveien.

Myldre- og barnebøker

Kjølberg har laget myldreboken Jeg elsker Oslo (2015) og Pokalen (2016), sistnevnte presentert av Gyldendal som en ny sjanger, «ordfrie bøker», men i praksis en stum tegneserie, eller pantomimeserie. I tillegg har Kjølberg illustrert Jørn Roeims Vitser og gåter (2015) samt alle de fem bøkene i «Verdens verste»-serien, skrevet av Dongery-kollega Marius Molaug. De samarbeidet også om stripeserien Siste skrik (2002–06) for studentavisen Universitas.

I 2016 illustrerte Kjølberg teaterstykket Draum om våren for Det Norske Teatret, og som designer har han mottatt flere priser. Han vant sølv i Årets vakreste bøker for Dongery-boksen Strålende (strålens) opplegg/Just sayin' i 2013, gull for Verdens verste rektor i 2015 og sølv for Verdens verste jul i 2016. I Visuelt fikk han gull for Dongery-boksen i 2013 samt gull i Gullblyantspisseren 2002 for illustrasjoner til nettsiden Thinktank, sammen med Kristoffer Nilsen. I 2018 vant Kjølberg prisen Årets tegneserie for boka En som het (2017).

Kjølberg er ikke like profilert utad som Dongery-kollegaer som Kaltenborn og Hartberg, men er et viktig samlingspunkt for tegneseriemiljøet i Oslo. Han var en av initiativtagerne til Oslo Comics Expo, var med på å starte nettsiden Empirix og var fra 2012 til 2016 medredaktør for antologien ForrestenJippi Forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.