Dongery

Dongery anno 2012: Sindre Wexelsen Goksøyr (f.v.), Kristoffer Kjølberg, Bendik Kaltenborn, Marius Molaug, Flu Hartberg, Anders Damonso.

Artikkelstart

Dongery, tegneserie- og kunstkollektiv fra Oslo, som består av Bendik Kaltenborn, Flu Hartberg, Sindre Wexelsen Goksøyr, Kristoffer Kjølberg, Anders «Damonso» Dahl Monsen og Marius Horn Molaug. Har sammen, og hver for seg, skapt en betydelig katalog av tegneserier, illustrasjon, barnebøker og kunst på 2000-tallet.

Dongery ble startet av Kaltenborn og Hartberg i 1997, da de laget plastelinafilmer på tegning, form og farge-linjen på Manglerud videregående skole. Navnet var inspirert av engelsklæreren, som alltid oversatte «jeans» til «dongeri».

Dongery ble først lagt merke til med en strøm av fanziner med absurd humor, trykt opp i små opplag på kopimaskiner, blant annet ni numre av Dongery Magasin (1999–2005). På kort tid ble Dongery en vital tilvekst på det norske tegneserietreet med sin eksentriske humor, inspirert av absurdister som Monty Python og tegneserier som klassiske Krazy Kat og mer moderne undergrunnsserier. Utgivelsen Dongery's ufullendte livsfrise med den uimotståelige tvangseske! (2002), en pappeske med små tegneseriehefter og små samlekort, ble nominert til Sproingprisen.

I tillegg til tegneseriene driver kollektivet også med animasjon, film, illustrasjon, design, musikk, performance og billedkunst, og har siden tidlig i 2000-årene bidratt på mange utstillinger i kunstverdenen, og også kuratert sine egne. 2003-utstillingen «Gni den mellom dere» på oslogalleriet No. 9 var et tidlig gjennombrudd.

Der den absurde humoren til Kaltenborn og Kjølberg la premissene for Dongery, springer Goksøyr og Hartberg ut fra en mer amerikansk-inspirert undergrunnstradisjon. Damonso og Molaug har en mer primitiv strek, samt interesse for fotonoveller, formeksperimenter og naivistiske vitsetegninger. «Vår policy, om vi har noen, er at du ikke trenger å ha noe poeng. Dongery er mer enn stilretning enn et kunstkollektiv,» har Kjølberg uttalt.

Kollektivet etablerte forlaget Dongery i 2005 for å utgi mer ambisiøse og bredere distribuerte utgivelser, som Hartbergs English Conversation (2005), Kaltenborns Seks sultne menn (2006) og Goksøyrs Hrmf! (2009). Forlaget ble lagt ned i 2009. Siden har No Comprendo Press overtatt utgivelsen av de viktigste Dongery-relaterte utgivelsene, blant annet Dongery-boksen Strålende (strålens) opplegg/Just sayin' (2012), to bind på til sammen 1456 sider, som samler kollektivets fanziner og andre tidlige utgivelser. I 2016 begynte Dagbladet å trykke tegneserien Dongery klikker, basert på norske avisoverskrifter, der medlemmene rullerer på å lage stripene.

Med unntak av Dahl Monsen, som har etablert seg som billedkunstner, er tegneserier og illustrasjon fortsatt grunnstammen for Dongery-medlemmene. Både Kaltenborn, Hartberg og Goksøyr har vunnet Sproingprisen, mens Molaug siden 2009 har vært redaktør for Donald Duck & Co og skrevet fire barnebøker, alle illustrert av Kristoffer Kjølberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg