Faktaboks

Fjodor Tjuttsjev

Fjodor Ivanovitsj Tjuttsjev

Uttale
tjˈuttsjev
Født
23. november 1803, Ovstug
Død
15. juli 1873, Tsarskoje Selo
Fjodor Tjuttsjev
Fjodor Tjuttsjev
Av /𝒲.

Fjodor Tjuttsjev var en russisk lyriker, diplomat og oversetter.

Tjuttsjev studerte ved universitetet i Moskva og gikk tidlig inn i statstjenesten. Han var diplomat i Tyskland og Italia i årene 1822–44 og kombinerte dette livet med sitt litterære virke. I Tyskland kom han i kontakt med blant andre Heinrich Heine og Friedrich van Schelling. I 1844 vendte han tilbake til Russland og fikk jobb som sensor i statstjenesten.

Tjuttsjev publiserte dikt i russiske tidsskrifter under initialene F. T., blant annet i Aleksandr Pusjkins Den samtidige (Sovremennik, 1836–1837). I 1854 kom samlingen Dikt under fullt navn. Tjuttsjev er den fremste representant for russisk tankepoesi, så vel som for russisk natur- og kjærlighetslyrikk. Han var påvirket av tysk romantisk idealisme, og oppfattet universet som en kamp mellom kosmos og kaos. Dette tema varieres i en rekke dikt, rike på suggestive bilder og dynamisk rytme. Tjuttsjev har også gjendiktet en rekke dikt av tyske poeter som Goethe, Schiller og Heine.

Mens Tjuttsjevs lyrikk ikke sto så høyt i kurs i realismens og den russiske romans tidsalder i andre halvdel av 1800-tallet, ble han gjenoppdaget av symbolistene omkring århundreskiftet og ble til viktig inspirasjon for diktere som Aleksandr Blok, Andrej Belyj og Vladimir Solovjov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg