Fiore Sardo er en fast sauemelksost fra Sardinia som blir ystet av rå melk. Den blandes ofte sammen med pecorino sardo, men de er to forskjellige oster.

Fiore sardo er en håndverksost, opprinnelig ystet av sauegjeterne. Den var dominerende på Sardinia inntil industriell produksjon av pecorino tok over. Det hevdes at osten kan spores tilbake til bronsealderen.

Osten blir fremdeles ystet i småskala, og de beste ostene tilvirkes i fjellene sentralt på øya. Melken må kun komme fra den lokale sauerasen Sarda. Melk fra forskjellige buskaper kan ikke blandes.

Osten må lufttørkes i 14 dager med varme fra en bålpanneliknende innretning. Det gir også osten en typisk røykaktig aroma. Tilvirkningsperioden er fra desember til juni og osten modnes minimum fire måneder, men ofte mye lenger, der den blir fastere og utvikler tilløp til smak av urter og sau/ull.

Fiore Sardo ystes med lammeløpe, men opprinnelig ble det brukt løpe fra tistel, antakeligvis fordi det var det gjeterne i tidligere tider hadde lettest tilgang til.

Osten formes som små hjul med diameter på 18 til 22 centimeter. Hvert hjul veier rundt 3,5 kilo. Fargen på skorpen kan variere fra strågul til mørkebrun, avhengig av alder og behandling. Noen oster gnis jevnlig med en blanding av olivenolje, vineddik og salt.

Fiore sardo har hatt den geografiske opprinnelsesbetegnelsen DOP siden 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.