Fiore Sardo

Artikkelstart

Fiore sardo er en fast sauemelksost fra Sardinia som blir ystet av rå helfet melk. Den forveksles ofte med pecorino sardo, men de er to forskjellige oster.

Faktaboks

Etymologi
italiensk ‘sardinsk blomst’; opphavet til navnet er ukjent, muligens fordi at formen hadde inngravert en blomst samt initialene til ysteren i bunnen

Fiore sardo er en håndverksost, opprinnelig ystet av sauegjeterne. Den var dominerende på Sardinia inntil industriell produksjon av pecorino tok over. Det hevdes at osten kan spores tilbake til bronsealderen.

Produksjon

Osten blir fremdeles ystet i småskala, og de beste ostene tilvirkes i fjellene sentralt på øya. Melken må kun komme fra den lokale sauerasen Sarda. Melk fra forskjellige buskaper kan ikke blandes.

Osten må lufttørkes i 14 dager med varme fra en bålpanneliknende innretning. Det gir også osten en typisk røykaktig aroma. Tilvirkningsperioden er fra desember til juni, og osten modnes minimum tre og en halv måneder, men ofte lenger slik at den blir fastere og utvikler tilløp til smak av urter og sau/ull.

Fiore sardo ystes med lammeløype eller kjeløype men opprinnelig ble det brukt løpe fra tistel, antakeligvis fordi det var det gjeterne i tidligere tider hadde lettest tilgang til.

Osten formes som små hjul med diameter på 18 til 22 centimeter. Hvert hjul veier mellom tre og fire kilo. Osten skåldes for å få en jevn og fin overflate for deretter å oppbevares i saltvannsoppløsning i 36 til 48 timer før den settes til lufttørking. Skorpen er naturlig og fargen kan variere fra strågul til mørkebrun, avhengig av alder og behandling. Selve osten er tilnærmet hvit. Noen oster gnis jevnlig på utsiden med en blanding av olivenolje, vineddik og salt.

Fiore sardo fikk Beskyttet opprinnelsesbetegnelse, DOP i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg