Fezzan, landskap i sørvestlige Libya; ca. 680 000 km2. Hovedsakelig et platålandskap, ca. 400–600 moh., største høyde 1300 moh. Sandørken i sørvest, for øvrig steinørken. Klimaet er usedvanlig tørt, men det finnes en rekke oaser bl.a. Sebha, Murzuk, Ghadamis (Ghadames), Ghat. Innbyggerne er mest arabisktalende muslimer; de fleste lever i oasene.

Fezzan er en av de tre historiske provinsene i det senere Libya, med en mindre kjent historie enn de to andre delen som utgjør den moderne staten: Kyrenaika og Tripolitania. Det er få skriftlige kilder som dokumenterer områdets historie, men det er gjort en rekke arkeologiske funn særlig knyttet til det historiske Garamantes-riket. Dette etablerte i en periode på rundt tusen år, fra det 5. århundre fvt., flere byer og bosettinger, og tok kontroll over mye av handelen gjennom Sahara i denne delen av Afrika. Romerske styrker gikk inn i Garamantes i år 19 fvt. og deretter i år 50, og det ble etablert handelsavtaler.

Arabiske styrker innlemmet Fezzan i sitt muslimske rike fra 666, hvoretter det ble styrt av flere dynastier. I det 13. og 14. århundre var deler av Fezzan innlemmet i Kanem-riket, før de osmanske herskerne på kysten underla seg området i 17. århundre, og innlemmet Fezzan i sitt rike i 1842. De brukte det blant annet for å sende opposisjonelle ungtyrkere i eksil. I likhet med Kyrenaika og Tripolitania ble Fezzan fra 1911 okkupert av Italia, som imidlertid ikke klarte å befeste sin posisjon der før etter første verdenskrig – og de møtte motstand fra tuaregene helt til andre verdenskrig. Fezzan ble inntatt av frie franske styrker i 1943, og disse etablerte en militær administrasjon over territoriet, dels knyttet til den franske kolonien Algerie. Under det osmanske styret var Fezzan en provins. Ved Libyas selvstendighet i 1951 ble det en av tre provinser i den føderale staten, til det forente kongedømmet Libya ble etablert i 1963.

Fezzan har – i motsetning til Kyrenaika og Tripolitania – tradisjonelt vært mer knyttet til Afrika sør for Sahara, vel så mye som mot den muslimske verden i nord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.