Fezzan

Fezzan, landskap i sørvestlige Libya; ca. 680 000 km2. Hovedsakelig et platålandskap, ca. 400–600 moh., største høyde 1300 moh. Sandørken i sørvest, for øvrig steinørken. Klimaet er usedvanlig tørt, men det finnes en rekke oaser bl.a. Sebha, Murzuk, Ghadamis (Ghadames), Ghat. Innbyggerne er mest arabisktalende muslimer; de fleste lever i oasene.

Faktaboks

Uttale
fezzˈan

Historie

Fezzan er en av de tre historiske provinsene i det senere Libya, med en mindre kjent historie enn de to andre delen som utgjør den moderne staten: Kyrenaika og Tripolitania. Det er få skriftlige kilder som dokumenterer områdets historie, men det er gjort en rekke arkeologiske funn særlig knyttet til det historiske Garamantes-riket. Dette etablerte i en periode på rundt tusen år, fra det 5. århundre fvt., flere byer og bosettinger, og tok kontroll over mye av handelen gjennom Sahara i denne delen av Afrika. Romerske styrker gikk inn i Garamantes i år 19 fvt. og deretter i år 50, og det ble etablert handelsavtaler.

Arabiske styrker innlemmet Fezzan i sitt muslimske rike fra 666, hvoretter det ble styrt av flere dynastier. I det 13. og 14. århundre var deler av Fezzan innlemmet i Kanem-riket, før de osmanske herskerne på kysten underla seg området i 17. århundre, og innlemmet Fezzan i sitt rike i 1842. De brukte det blant annet for å sende opposisjonelle ungtyrkere i eksil. I likhet med Kyrenaika og Tripolitania ble Fezzan fra 1911 okkupert av Italia, som imidlertid ikke klarte å befeste sin posisjon der før etter første verdenskrig – og de møtte motstand fra tuaregene helt til andre verdenskrig. Fezzan ble inntatt av frie franske styrker i 1943, og disse etablerte en militær administrasjon over territoriet, dels knyttet til den franske kolonien Algerie. Under det osmanske styret var Fezzan en provins. Ved Libyas selvstendighet i 1951 ble det en av tre provinser i den føderale staten, til det forente kongedømmet Libya ble etablert i 1963.

Fezzan har – i motsetning til Kyrenaika og Tripolitania – tradisjonelt vært mer knyttet til Afrika sør for Sahara, vel så mye som mot den muslimske verden i nord.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg