Faktaboks

Gyldendal Forlag

Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag

Gyldendal Forlag er Danmarks eldste og største forlag, grunnlagt i København i 1770 som Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag AS.

Gyldendal utgir alle typer litteratur, og har flere bokklubber og datterforlag. I 2017 hadde forlagshuset en omsetning på 863 millioner danske kroner og et driftsresultat på 31 millioner. Forlaget har rundt regnet 350 ansatte, og er notert på børsen i København.

Historikk

Gyldendalske
I 1903 ble Gyldendalske Boghandel og Det Nordiske Forlag sammenslått til et AS. En lang rekke av 1800-tallets ledende norske forfattere er å se på Alfred Schmidts karikaturtegning.
Av /Det Kongelige Bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Forlaget ble grunnlagt som bokhandel av Søren Gyldendal (1742–1802). Han kjøpte i 1787 en eiendom i Klareboderne i København hvor firmaet fremdeles har sitt hovedsete. Virksomheten ble 1808–1850 fortsatt av Gyldendals svigersønn Jacob Deichmann (1788–1853), deretter av Frederik Vilhelm Hegel (1817–1887), som drev forlaget opp til det ledende i Norden.

I Hegels tid overtok forlaget utgivelsen av en rekke av tidens betydeligste norske forfattere: Bjørnson, Ibsen, Lie, Asbjørnsen og Moe, Kielland og Hamsun med flere. Den norske delen av forlagsvirksomheten ble fra 1906 organisert som egen avdeling, som i 1922 i formen ble omdannet til et uavhengig norsk aksjeselskap. Imidlertid ble det etter hvert reist en kraftig opinion mot fremmede forlag i Norge, og i 1925 ble avdelingen solgt til et selskap med norsk aksjekapital, Gyldendal Norsk Forlag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg