Faktaboks

Esmeraldas
Uttale
esmerˈaldas

Esmeraldas er en havneby i det nordvestlige Ecuador, ved utløpet av elven Río Esmeraldas. Esmerladas er en relativt fattig by, og har ikke mange prangende byggverk. Byen hadde 154 035 innbyggere ved folketellingen i 2010 (INEC).

Esmeraldas er hovedstaden i regionen med samme navn. Denne strekker seg langs den nordlige kystlinjen av Ecuador, og grenser til Colombia i nord.

Befolkning

Befolkningsmessig skiller provinsen og byen seg særlig ut med en stor andel afroecuadoriansk befolkning. Ved folketellingen i 2010 oppga 43,9 prosent av innbyggere at de regnet seg som tilhørende til denne kategorien, mot syv prosent for landet som helhet.

Næringsliv

Esmeraldas er en av de viktigste havnebyene i Ecuador, og det eksporteres blant annet bananer, tømmer og petroleumsprodukter.

Byen huser landets største oljeraffineri, Refinería de Esmeraldas. Hit fraktes oljen fra feltene i Napo-provinsen i det østlige Ecuador via oljeledninger på tvers av landet. Raffineriet har en kapasitet på 110 000 fat per dag.

Det er lite turisme til selve byen, men strendene sør og nord for byen er godt besøkt. Atacames og Tonsupa er steder som særlig blir besøkt av folk fra Quito og det nordlige Ecuador i helger og i feriesesongen.

Den lokale flyplassen har flere innenlands destinasjoner, samt avganger til Cali i Colombia.

Historie

Esmeraldas regnes som grunnlagt av Bartolomé Ruí i 1524. På grunn av beliggenheten var den lenge isolert fra resten av landet. Den afrikanske delen av befolkningen etablerte seg tidlig som følge av forlis og opprør på slaveskip som seilte forbi. Senere ble det et fristed for rømte slaver.

Dens nåværende betydningen som havneby med eksport til andre land ble først etablert på midten av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg