Faktaboks

Rollo May

Amerikansk eksistenspsykolog.

Uttale
mei
Født
21. april 1909, Ohio, USA
Død
22. oktober 1994, California, USA
Rollo May
Rollo May
Av /University of San Diego 𝒲.

Rollo May var en amerikansk psykolog og psykoanalytiker, og talsmann for eksistenspsykologien.

Han startet sin studiekarriere med teologistudier ved Union Theological Seminary i New York, der han tok sin bachelorgrad i 1938. Rollo May led av tuberkulose og hadde et opphold i et sanatorium som antagelig hadde stor betydning for hans videre utvikling. Her studerte han Søren Kierkegaard som hadde stor betydning for eksistenspsykologien og som inspirerte Mays teorier. Etter oppholdet på sanatoriet studerte han psykoanalyse ved White Institute der han traff Harry Stack Sullivan og Erich Fromm. I 1949 tok han en PhD i klinisk psykologi ved Columbiauniversitetet i New York.

Rollo May videreutviklet Kierkegaards tanker om angst og hevdet at man måtte skille mellom angst som var en følge av å befinne seg i ukjente situasjoner og angst som en følge av redsel for frihet til å velge.

Rollo May introduserte teori om nye stadier i barnets utvikling, dog uten at disse stadiene ble presentert som separate utviklingstrinn men mer som karakteristiske trekke som kunne overlappe i alder. Uskyldighet (innocence) betraktet han som en pre-egoistisk fase der barnet gjør det det må gjøre for å tilfredsstille grunnleggende behov. Rebellen (rebellion) uttrykte barnet og ungdommens ego eller selvbevissthet. Normalen (ordinary) representerer den voksnes ansvarlighet og kreativitet (creative) som er den autentiske voksne, den eksistensielle person som aksepterer ens skjebne, angst og mot.

Rollo May ble opptatt av motivasjon, kanskje som resultat av hans interesse for psykoanalyse. Hovedbegrepet hans var daimonisk (the daimons) som han betraktet som et motivasjonelt system som var individuelt tilpasset den enkelte og besto av spesifikke motiver. Disse kunne være grunnleggende behov som mat og sex, men også mer overordnede behov som kjærlighet og kunstneriske behov. Han tenkte seg at det var en slags likevekt mellom alle behov, men at det kunne forekomme at et behov fikk et overtak, noe han kalte daiamonisk overtakelse (daiamonic possession). Balansen mellom motivene ble forrykket og kunne føre til ondskap, (evil). Andre viktige behov er eros (kjærlighet) og ønsker (wishes).

Rollo May arbeidet som privatpraktiserende psykolog og var en forkjemper for at psykologer skulle kunne ha rett til egen klinisk praksis.

Av hans bøker foreligger på norsk Eksistensiell psykologi (1971), Menneskets dilemma i vår tid (1971) og Kjærlighet og vilje (1977).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg