Maslow så på personlighetens utvikling som en balanse mellom materielle behov og behov for vekst, selvutfoldelse og kunnskapssøken.

Abraham Maslow av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Abraham Maslow, amerikansk personlighetspsykolog. Han regnes av mange som grunnleggeren av den humanistiske retning innenfor moderne psykologi. I sin forskning er han særlig kjent for sine studier av skapende kunstnere og forskere. Maslow så på personlighetens utvikling som en balansegang mellom behovet for å trygge sin eksistens materielt og psykologisk på den ene side, og på den annen side behovet for vekst, selvutfoldelse og kunnskapssøken.

Maslow presenterte i 1943 de første utkast til en populær motivasjonsteori, Maslows behovspyramide, i boken A Theory of Human Motivation. Teorien ble videreutviklet i bøkene Motivation and Personality (1954) og The Farther Reaches of Human Nature (posthum 1971). Menneskenes motiver er ordnet i nivåer:

  • behov for vekst og selvrealisering
  • sosiale behov (tilhørighet og anerkjennelse)
  • trygghetsbehov
  • kroppslige behov

Nederst i pyramiden er de fundamentale og sterkeste behov, som Maslow antok måtte være tilfredsstilt før behovene på de neste trinn ble viktige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.