Maslow så på personlighetens utvikling som en balanse mellom materielle behov og behov for vekst, selvutfoldelse og kunnskapssøken.

Abraham Maslow av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Abraham Maslow var en amerikansk personlighetspsykolog. Han regnes av mange som grunnleggeren av den humanistiske retningen innenfor moderne psykologi. I sin forskning er han særlig kjent for sine studier av skapende kunstnere og forskere. Maslow så på personlighetens utvikling som en balansegang mellom behovet for å trygge sin eksistens materielt og psykologisk på den ene side, og på den annen side behovet for vekst, selvutfoldelse og kunnskapssøken.

Maslow presenterte i 1943 de første utkastene til en populær motivasjonsteori, Maslows behovspyramide, i boken A Theory of Human Motivation. Teorien ble videreutviklet i bøkene Motivation and Personality (1954) og The Farther Reaches of Human Nature (posthum 1971). Menneskenes motiver er ordnet i nivåer:

  • behov for vekst og selvrealisering
  • sosiale behov (tilhørighet og anerkjennelse)
  • trygghetsbehov
  • kroppslige behov

Nederst i pyramiden er de fundamentale og sterkeste behovene, som Maslow antok måtte være tilfredsstilt før behovene på de neste trinn ble viktige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.