Ersfjorden

Artikkelstart

Ersfjorden er en fjord i Tromsø kommune i Troms og Finnmark fylke. Ersfjorden skjærer seg 12,5 kilometer inn i Kvaløya fra vest og danner sammen med Kaldfjorden fra nord en stor halvøy. Halvøya er forbundet med resten av Kvaløya ved et 0,8 kilometer bredt eid østover fra tettstedet Ersfjordbotn ved fjordbotnen.

Fjordsidene langs Ersfjorden er ubebodde; all bosetning er samlet i Eidfjordbotn. Utenfor fjordmunningen ligger de ubebodde øyene Sessøya (9,4 km2), Bjørnøya (1,8 km2) og Håja (2,1 km2). Sistnevnte har gitt navn til Håjafjorden, det åpne havstykket som utgjør Ersfjordens ytre del.

Geologi

Berggrunnen på halvøya består av gneis og granitt som er blant det eldste grunnfjell i Norge. Bergartene er av arkeisk alder, mer enn 2500 millioner år gamle.

Berggrunnen tilhører Vest-Troms grunnfjellskompleks. Ersfjordgranitten har intrudert omkringliggende gneiser diskordant. Ersfjordgranitten består av tonalitt og tonalittisk gneis med plagioklas og kvarts. De eldste bergartene er 2880 millioner år gamle, og dette området er spesielt ved at bergartene er lite påvirket av metamorfose og altså unngått den kaledonske fjellkjedefoldning (se kaledonske orogenese).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg