WTBC, er berggrunn som finnes på øyene langs vestkysten av Troms. Bergartene er blant de eldste i Norge, eldre enn 2500 millioner år, arkeisk alder. Tilsvarende alder er også datert på bergarter i Lofoten og i Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Norges eldste bergart er Jarfjordgneis på 2900 millioner år.

Nordøstlige WTBC

I nordøst finnes tonalittiske til anorthosittiske og gabbroiske migmatittiske gneiser. Disse gneisene overlagres tektonisk av det 10 kilometer brede og 30 kilometer lange Ringvassøy grunnfjellsområde, som består av ulike felsiske til mafiske metavulkanske grønnsteiner.

En prøve av den tonalitiske gneisen gav en arkeisk U-Pb zirkon alder på 2841 +/- 3Ma, som tilsvarer U-Pb zirkon aldre på 2849 +/- 4 og 2835+/- 14 millioner år på de metavolkaniske bergartene i det overliggende grønnsteinsbeltet.

Både gneisene og bergartene fra de overliggende grønnsteinsbeltet i nordlige del av WTBC er gjennomskåret av utallige mafiske ganger. Arkeiske tonalitter, granitter og mafiske ganger som varierer i alder fra 2880 til 2670 millioner år er også identifisert på de andre øyene i Vest-Troms grunnfjellskompleks.

Sentrale og sør-vestlige WTBC

Sentrale og sør-vestlige del av WTBC består av granittiske bergarter og migmatitter.

En av de største granittkroppene i WTBC er ErsfjordgranittenKvaløya nord for Tromsø, som har intrudert omkringliggende gneiser diskordant. Ersfjordgranitten består av tonalitt og tonalittisk gneis som består av plagioklas og kvarts og tilhører TTG-gruppen. De eldste bergartene er 2880 millioner år gamle, og dette området er spesielt ved at bergartene er lite påvirket av metamorfose og de har altså unngått den kaledonske fjellkjedefoldning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg