Faktaboks

Ernesto Geisel

Ernesto Beckmann Geisel

Født
1908, Bento Gonçalves, Brasil
Død
1996, Rio de Janeiro, Brasil
Levetid - kommentar
Enkelte kilder oppgir 1907 som fødselsår, da historieforfatteren Elio Gaspari hevder at Geisels fødselsattest er forfalsket.
Ernesto Geisel, cirka 1974
Ernesto Geisel, cirka 1974
Av /Brasils føderale regjering 𝒲.

Ernesto Geisel var en brasiliansk offiser og politiker som var president i Brasil fra 1974 til 1979.

Ernesto Geisel ble forfremmet til brigadegeneral i 1960 med kommando over Brasília. Han var med i kretsen av offiserer som styrtet president João Goulart i 1964, og og ble sjef for militærstyrkene til den nyinnsatte presidenten Humberto Castelo Branco. Under Castello arbeidet Geisel for å stoppe bruken av tortur mot såkalte subversive sivilister.

Under Artur da Costa e Silvas administrasjon var Ernesto Geisel dommer i Brasils øverste militærdomstol. Da han trakk seg fra militæret i 1969 ble Geisel utnevnt som formann i det statlige oljeselskapet Petrobras, hvor han utvidet produksjonen betraktelig. I 1974 ble Geisel innsatt som den fjerde presidenten i militærdiktaturet (1964–1985), og innledet en prosess med gradvis liberalisering og demilitarisering av regjeringen. Han gjeninnførte habeas corpus for å hindre vilkårlige fengslinger, innvilget sivile og politiske rettigheter og annullerte regjeringens dekret om ekstraordinære makter. Samtidig godkjente Geisel også en ny sensurlov som begrenset ytringsfriheten og forbød opposisjonskandidater å holde offentlige taler. Geisel utpekte etterretningsoffiseren João Figueiredo som sin etterfølger i embetet.

I Brasil har Ernesto Geisel fått anerkjennelse for sin innsats for den gradvise overgangen til demokrati. Det skapte derfor store overskrifter da det i 2018 ble kjent at Geisel skal ha godkjent militærets bruk av summariske henrettelser på et møte i 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg