João Goulart

Faktaboks

João Goulart

João Belchior Marques Goulart

Uttale
gulˈa:r
Født
1918, São Borja, Brasil
Død
1976, Mercedes, Argentina

Artikkelstart

João Goulart var en brasiliansk politiker som var Brasils president fra 1961 til han ble avsatt i et militærkupp i 1964. Han var en svært populær politiker i en turbulent tid.

I 1953 ble João Goulart utnevnt til arbeidsminister av president Getúlio Vargas. Deretter var han visepresident under Juscelino Kubitschek fra 1956 til 1961. Ved Jãnio Quadros uventede avgang som president september 1961, tok João Goulart over som president. På det tidspunktet ble politikken i Brasil stadig mer polarisert, og mange i det militære sjiktet mente at venstreorienterte Goulart var for radikal for embetet. Kongressen ville først ikke anerkjenne ham som president, men etter å ha vedtatt en grunnlovsendring som overførte de fleste makter til den nyopprettede statsministerposten fikk Goulart avlegge ed. I 1963 ble det avholdt en folkeavstemning om den nyopprettede parlamentarismen. Det parlamentariske systemet ble avvist, og Goulart fikk full presidentmakt. Han formulerte et program med radikale reformer og holdt følelsesladde appeller til det brasilianske folk. Goulart ble styrtet ved et militærkupp april 1964 og døde i eksil, 58 år gammel.

De sosiale og økonomiske reformene som ble foreslått, men ikke gjennomført av João Goulart ble siden en inspirasjon for det sivile styret som ble gjeninnført i 1985. Flere av forlagene ble implementert i den brasilianske grunnloven av 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg