Erik Must

Faktaboks

Erik Must
Født
26. januar 1943, Trondheim
Erik Must ankommer generalforsamlingen i Gyldendal Norsk Forlag i 2005.
Erik Must
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Erik Must er en av Norges største private investorer som har interessert seg spesielt for mediebedrifter og industrivirksomhet. Must er særlig kjent for sitt mangeårige eierskap i Gyldendal ASA hvor han også var styreleder fra 2000 til 2016. Han gir sjelden intervjuer, noe som fint poengteres i Dagens Næringsliv-saken "47 sekunder med Erik Must", en avis han forøvrig har store eierandeler i.

Bakgrunn

Karrieren som aksjemegler startet like etter endt utdannelse som siviløkonom fra Handelshøjskolen i København. Erik Must arbeidet først i meglerfirmaet Hans P. Jeppesen, deretter i fondsavdelingen i Den norske Creditbank (DnC). I 1966 etablerte han Avanse Forvaltning sammen med blant andre Kjell Christian Ulrichsen. Must og Ulrichsen forlot DnC i 1972 og overtok meglerfirmaet Fondsfinans, hvor Must ble eneeier i 1996. Det er først og fremst gjennom selskapet Fondsfinans Erik Must gjennom flere tiår har operert som aksjehandler.

Medieeier

Gjennom selskapet Erik Must AS var han fra slutten av 1990-årene en av hovedaksjonærene i Gyldendal ASA, og han var styreleder i selskapet fra 2000. Det skapte en viss medieoppmerksomhet da styret nektet Trygve Hegnar styreplass etter at han som hadde kjøpt seg opp i selskapet. Hegnar reagerte sterkt, og endte med å selge aksjene til Must. Da Must i 2016 overdro eierandelen til datteren Trine og sønnen Erik Christian, hadde han hånd om drøyt 86 prosent av aksjene. Trine Must avløste i 2016 sin far som styreleder i Gyldendal.

Erik Must har også store eierandeler i NHST Media Group AS som blant annet eier Dagens Næringsliv. Han har dessuten en eierandel på 15 prosent i Polaris Media ASA som blant annet eier Adresseavisen.

Som medieeier har Erik Must ivret for økt samarbeid på mange plan mellom norske aviser. I en aviskronikk i 2016 nevnte han spesielt annonsesamarbeid som strategi for å møte den økte konkurransen fra Google og Facebook.

Industri

Must er en betydelig aksjonær i Arendals Fossekompani, som driver tre fossekraftverk, men også eier en rekke industri og teknologiselskaper med tilsammen 3200 ansatte.

Gjennom investeringsselskapene Fondsavanse og Must Invest har Erik Must og familien investert særlig i bankvirksomhet, industri, konsum- og helserelatert virksomhet.

Langsiktig investor

Erik Must er kjent som en langsiktig investor som gradvis har utvidet aksjeporteføljen i de selskapene han kaster øynene på. I et intervju med Finansavisen i 2014 uttalte han at "jeg selger aldri aksjer".

I 2016 hadde han ifølge Dagens Næringsliv nær én milliard kroner i avkastning på aksjene. Familien Must hadde på samme tid eierandeler for over 5 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg