Gyldendal ASA

Artikkelstart

Gyldendal ASA er et norsk forlagskonsern dannet i 2000 ved en omorganisering av Gyldendal Norsk Forlag, og holder til i Oslo. Konsernet omfatter, foruten forlagsvirksomheten i Gyldendal Norsk Forlag AS, også bokhandelkjeden Ark Bokhandel, Kunnskapsforlaget samt store eierandeler i Bokklubben (48,5 prosent), Forlagssentralen (50 prosent) og Lydbokforlaget (50 prosent).

Organisasjon

De heleide virksomhetene til Gyldendal ASA er delt inn i Forlag og innholdsproduksjon, Handel og markedsplasser og Tjenester og vekst.

Gyldendal ASA hadde driftsinntekter på 2 552 millioner kroner i 2020, mot 2 133 millioner i 2019. Konsernsjef er John Tørres Thuv, styreleder er Trine Must og Erik Must er majoritetseier i Gyldendal ASA, som også er notert på Oslo Børs.

Historie

Tidligere var Erik Must, Kjell Chr. Ulrichsen og Trygve Hegnar hovedeiere av Gyldendal. I 2008 kjøpte Erik Must aksjene til Kjell Chr. Ulrichsen. Trygve Hegnar, som eide 30,2 prosent av alle Gyldendal-aksjene, solgte deretter sine aksjer til Erik Must i slutten av januar 2009. Dette kom som et resultat av en lang strid med blant annet Erik Must om styreplass i konsernet.

I 2010 overtok Gyldendal ASA og H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) AS 50 prosent hver av aksjene i Aller Forlag AS. Med dette fikk de to forlagene tilgang til Bladcentralen ANS. Aller Forlag AS fikk deretter navnet Bestselgerforlaget AS. Høsten 2018 solgte Gyldendal sin halvpart til Aschehoug.

Fra 2000 til 2016 var Geir Mork konsernsjef i Gyldendal ASA. I samme periode var Erik Must styreleder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg