Finansavisen

Trygve Hegnar (født 6. oktober 1943) er en av landets mest suksessrike publisister, med redaktøransvar i to landsomfattende publikasjoner, Kapital og Finansavisen. Han grunnla Kapital i 1971 og Finansavisen i 1992. Hegnar er utdannet siviløkonom, begynte å skrive i Farmand og valgte presseyrket i stedet for en trygg tilværelse i DnC. Like etter studietiden var han forsker ved Transportøkonomisk Institutt. Deretter var han en kort tid ansatt i Oslo Sporveier. Hans første forsøk på avisdrift ble gjort i 1977, da han en måned ga ut avisen Blikk. Trygve Hegnar er også en aktiv investor, og han er blant Norges rikeste personer. Mens Hegnar var student, var han en av landets fremste håndballspillere og deltok på landslaget.
Trygve Hegnar
Av /VG/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Finansavisen er en dagsavis i Oslo, grunnlagt 1992, utkommer mandag–lørdag. Behandler økonomi, finans- og næringsliv, og er den største konkurrenten til Dagens Næringsliv på dette feltet. Eies av Hegnar Media. Redaktør: Trygve Hegnar

Historie

Finansavisen er avisen for dem som liker å lese regnskap, aksjekurser og bedriftsøkonomiske analyser og er opptatt av hva som skjer i norsk næringsliv. Den er en nisjeavis, og redaktøren, Trygve Hegnar, er nøye med at avisen holder seg til dette konseptet.

Finansavisen er en av de siste større avisene i Norge som er hundre prosent redaktørstyrt. Trygve Hegnar grunnla avisen, leder det redaksjonelle arbeidet hver dag og skriver sine daglige, signerte ledere. Avisen har en liberalistisk profil i økonomisk forstand og er liberal i kultur- og sosialpolitiske spørsmål.

Avisen ble startet 1. oktober 1992, midt under den økonomiske krisen. Den kom til å begynne med ut fem dager i uken, og en gang i uken i sommerferien. Begrunnelsen var at det ikke skjedde noe på søndager eller om sommeren. Ifølge redaktør Hegnar var dette en grunnleggende feilvurdering fordi leserne dermed ikke oppfattet Finansavisen som en ordentlig avis. Etter kort tid ble utgivelsesfrekvensen som for andre aviser. Den kommer ikke ut på søndager.

Finansavisen var en økonomisk suksess fra første år, og opplags og inntektsveksten har fortsatt også etter at andre aviser har møtt veggen og gått dramatisk tilbake. Første hele år med utgivelse, 1993, ga et opplag på 4831. Opplaget i 2008 var 24 856.

Finansavisen er en del av Hegnar Media og holder til i avishuset ved Store ringvei i Oslo. Til å begynne med var avisen preget av liten bemanning, amatørmessig layout og mange portrettbilder. I 2009 var det ansatt to reportasjefotografer, og avisens presentasjonsmåte ga et moderne preg likeverdig med andre norske aviser.

Avisen er siden starten trykt i ulike trykkerier, blant annet Dagbladet og A-pressens (Amedias) trykkeri. Ved årsskiftet 2008/09 ble avisen trykt både i Oslo, på Orkanger og i Bergen.

Journalistene i Finansavisen er høyt utdannet, mange med mastergrad og kompetanse innenfor økonomisk analyse og samfunnsvitenskap. Redaksjonen har bare én redaktør og er organisert mest mulig enhetlig selv om den er oppdelt i en nyhets- og en finansavdeling. Avisen har også en lørdagsredaksjon og en redaksjon av frilansere som lager lørdagsmagasinet Motor, et positivt bidrag til avisens økonomi. Trygve Hegnar ble i 2008 kåret til Årets modigste redaktør av Oslo Redaktørforening.

Opplag

År Opplag
1995 7932
2008 24856
2015 21592

Fakta

  • Første nr. 1.10.1992,

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg