Faktaboks

Elizabeth Strout
Født
6. januar 1956, Portland, Maine
Forfatterportrett
Elizbeth Strout
Av /Forlaget Press.
Lisens: CC BY 2.0
Omslagsportett
Olive Kitteridge (2008) er Elizabeth Strouts mest kjente roman.
Forlaget Press.
Lisens: CC BY 2.0

Elizabeth Strout er en amerikansk forfatter av romaner og noveller. Hun vant Pulitzerprisen for skjønnlitteratur i 2009 for Olive Kitteridge.

Bakgrunn

Strout vokste opp i Portland i Maine og Durham i New Hampshire i USA. Hun studerte engelsk ved Bates College og tok juristutdanning ved Syracuse University College of Law. I dag bor hun i Maine og New York.

Skjønnlitteratur

Elizabeth Strout er kjent for sine empatiske og dyptloddende portrett av mennesker og menneskelige forhold. Tekstene hennes tar gjerne utgangspunkt i småbyliv og viser frem kompleksiteten i relasjonene, enten karakterene er i nær familie, venner eller bare bekjente. Fokuset er gjerne på hverdagslivet og alle strømningene som ligger rett under overflaten.

De fleste bøkene hennes har geografisk utgangspunkt i Maine, men Strout viser også til de store politiske konfliktene som preger samtidens USA. Tematisk utforsker hun særlig forholdet mellom ektefeller samt foreldre og barn. Hun er opptatt av å utforske frigjøring, og menneskets muligheter for å befri seg fra ulike former for stengsler, enten disse er knyttet til sykdom, økonomi, traumer, klasse, egne følelser eller menneskelige forhold. Selv om det er fokus på noen sentrale karakterer, følger flere av bøkene til Strout mange ulike mennesker som dukker opp igjen i flere romaner. Stilen er tilsynelatende enkel og likefrem, og et karakteristisk trekk er gjentakelse og korte, emfatiske setninger som gjerne avsluttes med utropstegn.

Den første boken, Amy and Isabelle (1998, norsk oversettelse Amy og Isabelle fra2024), fikk god omtale og ble adaptert til en TV-film. Romanen er et psykologisk portrett av forholdet mellom alenemoren Isabelle Goodrow og hennes 16 år gamle datter, Amy, etter at sistnevnte er blitt oppdaget bak nedduggete ruter i mattelælerens bil. Den ble en bestselger, og Strout er særlig blitt berømmet for portretteringen av det kompliserte forholdet mellom en mor og en datter som både forstår og er fremmede for hverandre.

I 2006 kom Abide with Me, om en pastor som sørger over sin avdøde kone. Både denne og The Burgess Boys (2013) finner sted i Shirley Falls, som er en fiktiv liten by i Maine som stadig dukker opp hos Strout. Sistnevnte utforsker familiedynamikken mellom tre søsken i forbindelse med at den ene søsterens sønn er blitt anklaget for hatkriminalitet. Alle disse karakterene dukker opp i senere bøker, som Olive Kitteridge og Olive, Again.

Olive Kitteridge

Strout fikk sitt store gjennombrudd med Olive Kitteridge (2008, norsk oversettelse Olive Kitteridge fra 2015), en roman som knytter sammen 13 ulike fortellinger som alle finner sted i den fiktive lille byen Crosby i Maine. Denne fikk sin oppfølger med Olive, Again i 2019 (norsk oversettelse Olive, igjen fra 2020). Olive Kitteridge er en av litteraturhistoriens mest minneverdige karakterer, og Strout legger vekt på å fremstille både protagonistens negative og positive sider og viser dermed frem et helt menneske som både fremstår som totalt urimelig og svært gjenkjennelig. Ettersom begge disse bøkene også forteller om livene til andre innbyggere i Crosby, får vi i tillegg ta del i andres perspektiv på Olive Kitteridge. I 2009 vant Strout den prestisjetunge Pulitzerprisen for Olive Kitteridge. I 2014 kom en TV-serie på HBO basert på romanen, med Frances McDormand i hovedrollen.

Amgash-serien

Omslagsportrett

Jeg heter Lucy Barton (2016, norsk utgave fra 2017) er den første romanen i Strouts «Amgash»-serie.

Forlaget Press.
Lisens: CC BY 2.0

I 2016 publiserte Strout My Name is Lucy Barton (norsk oversettelse Jeg heter Lucy Barton fra2017). Her møter leseren forfatteren Lucy Barton, som ligger på sykehuset med en livstruende infeksjon når hun får besøk av moren hun ikke har sett på mange år. Nok en gang utforsker Strout det kompliserte forholdet mellom mor og datter, og man ser Lucy forholde seg til sin mor på sykehuset og samtidig reflektere over en økonomisk og emosjonelt krevende og ustabil barndom.

I senere bøker kommer det frem at barndommen er mer traumatisk enn det leseren får inntrykk av i denne første romanen. Grepet med å mentalt dekke over sannheten er noe som er typisk for serien som helhet. Strout foretar et psykologisk dypdykk inn i traumene og alt det andre folk lyver om for seg selv. Hun reflekterer, på elegant og økonomisk vis, over hvor lagdelt, komplisert og rik den menneskelige bevisstheten er, og hvor lang veien kan være fra opplevelse til ord. Romanen ble senere satt opp på teaterscenen i London og på Broadway, med Laura Linney i rollen som Lucy Barton.

Tittelen på serien, «Amgash», viser til det lille stedet i Illinois hvor Lucy Barton vokste opp. Denne byen er også handlingsrammen for Anything Is Possible fra 2017(norsk oversettelse Hva som helst er mulig fra 2018). Denne har samme struktur som Olive Kitteridge og Olive, Again og består av en rekke fortellinger med ulike hovedpersoner, hvorav de fleste har et slags forhold til Lucy Barton, enten det er fjernt eller nært. Tittelen, Anything Is Possible, er ironisk, ettersom fortellingene i stor grad utforsker i hvor stor grad de ulike karakterene føler seg fanget av seg selv eller sine egne omgivelser.

Handlingen i Oh, William! (2021, norsk oversettelse Åh, William! fra 2022) og Lucy by the Sea (2022, norsk oversettelse Lucy ved havet fra2023) finner sted flere tiår etter de to første og er plassert i henholdsvis New York og Maine. Disse romanene er jeg-fortellinger om hovedpersonen Lucy, som i aller størst grad utforsker forholdet til seg selv, moren, ektemennene og sine egne to døtre. På samme måte som i bøkene om Olive Kitteridge blir man kjent med andre karakterer, men denne kvartetten er enda tettere knyttet opp mot hovedpersonen.

Lucy by the Sea foregår under koronapandemien. Særlig språkføringen i romanen fungerer til å gjenspeile det saktegående preget livet fikk for mange under nedstengningen av samfunnet i 2020. For Lucy åpner nedstengningen i pandemien opp for minner fra barndommen, og hun reflekterer over sine egne muligheter for å fri seg fra de sterke følelsene av frykt og ensomhet hun har båret på siden hun var ung. Denne romanen gir også gjensyn med mange av karakterene fra bøkene om Olive Kitteridge, deriblant Olive selv, ettersom Lucy og eks-mannen William søker tilflukt fra pandemien i Crosby i Maine.

Høsten 2024 kommer Elizabeth Strouth med romanen Tell Me Everything.

Priser

  • Æresdoktorgrad fra Bates College, 2010
  • Malaparte Prize, 2016
  • Pulitzerpris for skjønnlitteratur, 2009
  • Premio BAncarella Prize, 2010

Bibliografi

  • Amy and Isabelle (1998; norsk oversettelse Amy og Isabelle, 2024)
  • Abide with Me (2006)
  • Olive Kitteridge (2008; norsk oversettelse Olive Kitteridge, 2015)
  • The Burgess Boys (2013)
  • My Name is Lucy Barton (2016; norsk oversettelse Jeg heter Lucy Barton, 2017)
  • Anything Is Possible (2017; norsk oversettelse Hva som helst er mulig, 2018)
  • Olive, Again (2019; norsk oversettelse Olive, igjen,2020)
  • Oh, William! (2021; norsk oversettelse Åh, William!, 2022)
  • Lucy by the Sea (2022; norsk oversettelse Lucy ved havet, 2023)
  • Tell Me Everything (2024)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg