Frances McDormand

Faktaboks

Frances McDormand
uttale:
məkdˈå:mənd
født:
23. juni 1957, Chicago

Frances McDormand under SAG awards i 2015. Hun vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i en TV-serie eller miniserie med Olive Kitteridge.

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Frances McDormand er en teater- og filmskuespiller fra USA. Hun har vunnet en rekke priser, deriblant to Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og er kjent som en allsidig karakterskuespiller med roller i både større og mindre, uavhengige produksjoner.

Broadway og Coen

McDormand er teaterutdannet, og startet karrieren som skuespiller på Broadway og i TV-serier som Hill Street Blues (1985) og Leg Work (1987).

Hun er dog mest kjent for sine fine karakterroller på film, flere av dem regissert av ektemannen Joel Coen i tospann med broren Ethan Coen, blant annet i debuten Blood Simple (1984) og Raising Arizona (Arizona Junior, 1987). Rollen som den snartenkte politikvinnen Marge Gunderson i Coen-brødrenes Fargo (1996) vant henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og hun dukket også opp i brødrenes The Man Who Wasn't There (2001) ogkomedien Burn After Reading (2008).

Allsidig innsats

Hun gjorde en birolle i thrilleren Mississippi Burning (Mississippi i flammer, 1988), medvirket i Lone Star (1996), Wonder Boys (2000) og dramaet North Country (2005) før hun var utro hustru i Wes Andersons komedie Moonrise Kingdom (2012).

McDormand vant deretter en Emmy for sin tolkning av tittelrollen i TV-serien Olive Kitteridge (2014), og en Golden Globe og sin andre Oscar for rollen som en mor som hevner sin drepte datter med uortodokse metoder i den svarte dramakomedien Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg