Frances McDormand

Faktaboks

Frances McDormand

Cynthia Ann Smith (fødenavn)

Frances Louise McDormand (navn etter adopsjonen)

Uttale
məkdˈå:mənd
Født
23. juni 1957, Gibson City, Illinois

Frances McDormand under SAG awards i 2015. Hun vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i en TV-serie eller miniserie med Olive Kitteridge.

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Frances McDormand er en teater- og filmskuespiller fra USA. Hun har vunnet en rekke priser, deriblant tre Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og er kjent som en allsidig karakterskuespiller med roller i både større og mindre, uavhengige produksjoner.

Broadway og Coen

McDormand er teaterutdannet, og startet karrieren som skuespiller på Broadway og i TV-serier som Hill Street Blues (1985) og Leg Work (1987).

Hun er dog mest kjent for sine fine karakterroller på film, flere av dem regissert av ektemannen Joel Coen i tospann med broren Ethan Coen, blant annet i debuten Blood Simple (1984) og Raising Arizona (Arizona Junior, 1987). Rollen som den snartenkte politikvinnen Marge Gunderson i Coen-brødrenes Fargo (1996) skaffet henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og hun dukket også opp i brødrenes The Man Who Wasn't There (2001) og komedien Burn After Reading (2008).

Prisvinnende innsats

Hun gjorde en birolle i thrilleren Mississippi Burning (Mississippi i flammer, 1988; Oscar-nominasjon), medvirket i Lone Star (1996), Wonder Boys (2000), Almost Famous (2000; Oscar-nominasjon) og dramaet North Country (2005; Oscar-nominasjon) før hun var utro hustru i Wes Andersons komedie Moonrise Kingdom (2012).

McDormand vant deretter en Emmy for sin tolkning av tittelrollen i TV-serien Olive Kitteridge (2014), og en Golden Globe og sin andre Oscar for rollen som en mor som hevner sin drepte datter med uortodokse metoder i den svarte dramakomedien Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017).

I 2021 vant hun sin tredje Oscar for beste hovedrolle i Nomadland (2020), et nedtonet drama som i tillegg vant Oscar for beste film og hvor regissør Chloé Zhao vant prisen for beste regi. McDormand var også medprodusent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg