Faktaboks

Frances McDormand

Cynthia Ann Smith (fødenavn)

Frances Louise McDormand (navn etter adopsjonen)

Uttale
məkdˈå:mənd
Født
23. juni 1957, Gibson City, Illinois

Frances McDormand under SAG awards i 2015. Hun vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i en TV-serie eller miniserie med Olive Kitteridge.

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Frances McDormand er en teater- og filmskuespiller fra USA. Hun har vunnet en rekke priser, deriblant tre Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og er kjent som en allsidig karakterskuespiller med roller i både større og mindre, uavhengige produksjoner.

Broadway og Coen

McDormand er teaterutdannet, og startet karrieren som skuespiller på Broadway og i TV-serier som Hill Street Blues (1985) og Leg Work (1987).

Hun er dog mest kjent for sine fine karakterroller på film, flere av dem regissert av ektemannen Joel Coen i tospann med broren Ethan Coen, blant annet i debuten Blood Simple (1984) og Raising Arizona (Arizona Junior, 1987). Rollen som den snartenkte politikvinnen Marge Gunderson i Coen-brødrenes Fargo (1996) skaffet henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og hun dukket også opp i brødrenes The Man Who Wasn't There (2001) og komedien Burn After Reading (2008).

Prisvinnende innsats

Hun gjorde en birolle i thrilleren Mississippi Burning (Mississippi i flammer, 1988; Oscar-nominasjon), medvirket i Lone Star (1996), Wonder Boys (2000), Almost Famous (2000; Oscar-nominasjon) og dramaet North Country (2005; Oscar-nominasjon) før hun var utro hustru i Wes Andersons komedie Moonrise Kingdom (2012).

McDormand vant deretter en Emmy for sin tolkning av tittelrollen i TV-serien Olive Kitteridge (2014), og en Golden Globe og sin andre Oscar for rollen som en mor som hevner sin drepte datter med uortodokse metoder i den svarte dramakomedien Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017).

I 2021 vant hun sin tredje Oscar for beste hovedrolle i Nomadland (2020), et nedtonet drama som i tillegg vant Oscar for beste film og hvor regissør Chloé Zhao vant prisen for beste regi. McDormand var også medprodusent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg