Frances McDormand er en teater- og filmskuespiller fra USA. Hun har vunnet en rekke priser, deriblant to Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og er kjent som en allsidig karakterskuespiller med roller i både større og mindre, uavhengige produksjoner.

McDormand er teaterutdannet, og startet karrieren som skuespiller på Broadway og i TV-serier som Hill Street Blues (1985) og Leg Work (1987).

Hun er dog mest kjent for sine fine karakterroller på film, flere av dem regissert av ektemannen Joel Coen i tospann med broren Ethan Coen, blant annet i debuten Blood Simple (1984) og Raising Arizona (Arizona Junior, 1987). Rollen som den snartenkte politikvinnen Marge Gunderson i Coen-brødrenes Fargo (1996) vant henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, og hun dukket også opp i brødrenes The Man Who Wasn't There (2001) og komedien Burn After Reading (2008).

Hun gjorde en birolle i thrilleren Mississippi Burning (Mississippi i flammer, 1988), medvirket i Lone Star (1996), Wonder Boys (2000) og dramaet North Country (2005) før hun var utro hustru i Wes Andersons komedie Moonrise Kingdom (2012).

McDormand vant deretter en Emmy for sin tolkning av tittelrollen i TV-serien Olive Kitteridge (2014), og en Golden Globe og sin andre Oscar for rollen som en mor som hevner sin drepte datter med uortodokse metoder i den svarte dramakomedien Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.