Vlad Filat

Faktaboks

Vlad Filat
Født
6. mai 1969, Lăpuşna, Hînceşti
Vlad Filat, 2010 av /Polens senat. CC BY SA 3.0

Vlad Filat, moldovsk politiker og forretningsmann, statsminister fra 2009 til 2013. Han er jurist, utdannet 1990-1994 ved universitetet i Iaşi, Romania.

Fra 1994 til 1998 var han næringsdrivende i Romania før han vendte tilbake til Moldova, der han har vekslet mellom engasjementer i næringslivet og stillinger i statsforvaltningen, bl.a. knyttet til privatisering.

Filat var nestleder i Det demokratiske partiet fra 2000, og ble parlementsmedlem i 2005. I oktober 2007 gikk han ut av partiet og var i desember 2007 blant grunnleggerne av Det liberal-demokratiske partiet, der han ble valgt som partiets første leder. Da kommunistpartiet i 2009 mistet flertallet i parlamentet utgjorde Det liberal-demokratiske partiet ett av de fire partiene i det nye ikke-kommunistiske flertallet. 25. september 2009 ble Filat statsminister i en koalisjonsregjering av disse fire partiene. Etter nytt parlamentsvalg i 2010 fortsatte regjeringen som en flertallsregjering, men nå bestående av tre partier.

Det oppstod etter hvert indre motsetninger i koalisjonen, og 5. mars 2013 ble et mistillitsforslag mot regjeringen vedtatt i parlamentet. Flertallet bestod av kommunistpartiet, som hadde fremmet forslaget, og Det demokratiske partiet, det siste var opprinnelig medlem av koalisjonen. Den første tiden etter mistillitsvotumet fortsatte Filat som statsminister for et forretningsministerium. Men den 10. april gav president Nicolae Timofti på nytt Filat oppdraget med å danne en ny ordinær regjering.

Politiske motstandere av presidenten og Filat brakte saken om Filats regjeringsoppdrag inn for konstitusjonsdomstolen. Domstolen gav medhold i at presidentens handlinger var grunnlovsstridige. Begrunnelsen var at mistillitsforslaget som var blitt vedtatt mot Filat, også inneholdt anklager om korrupsjon, og at dette umuliggjorde et nytt regjeringsoppdrag. I oktober 2015 ble Vlad Filats parlamentariske immunitet opphevet, og han ble deretter arrestert, anklaget for korrupsjon. Den 27. juni 2016 ble han dømt til ni års fengsel, inndragning av eiendom og tap av retten til å inneha offentlige verv i fem år. Påtalemyndigheten ville ha en fengselsstraff på 19 år. Selv mente Filat at han er uskyldig, og at rettssaken er politisk motivert. Dommen er anket av begge parter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg