Don Martin

Faktaboks

Don Martin

egentlig Martin Raknerud

Født
6. november 1978, Oslo

Don Martin, rapper, DJ, musikkprodusent, graffitimaler, aktivist og radiovert fra Romsås i Oslo. Don Martin fikk sitt gjennombrudd som soloartist i 2013 med singelen «Nilsen» fra albumet En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt. For denne fikk han spellemannsprisen 2013 i kategorien urban. Don Martin har vært en aktiv deltaker i Oslos hiphop-miljø siden starten av 1990-tallet. Han har som rapper, og i varierende grad produsent og DJ, vært en sentral del av gruppene Gatas Parlament, Samvirkelaget, Alarmclock Connection og Conspiracy 2 Murda. Samtidig har han utgitt flere plater som soloartist, hatt samarbeidsprosjekter med sangeren Supa Sayed og rapperen Jester, vært en aktiv graffitimaler og drevet radioprogrammet Goodshit Radio.

Gatas Parlament og Samvirkelaget

Don Martin startet platekarrieren med å produsere, sammen med Dr. Akbar, Gatas Parlaments Autobahn til union (1994). Dette regnes av mange som den første norskspråklige hiphoputgivelsen. I Gatas Parlament fungerte han som DJ og produsent frem til han trakk seg fra gruppen i 1999. Don Martin kom tilbake til Gatas Parlament i 2002 som rapper og produsent, og har vært en del av rapgruppen siden. Han ble også en del av Samvirkelaget, som var et midlertidig samarbeidsprosjekt mellom Gatas Parlament og ska-gruppen Hopalong Knut.

Alternative rapgrupper

Don Martin har dessuten vært en sentral del av en rekke alternative rapgrupperinger i Oslo. Han var med på å starte Conspiracy 2 Murda, en gruppe inspirert av den engelske subsjangeren britcore, på begynnelsen av 1990-tallet. Gruppen ga ut sin første og eneste utgivelse i 2000, Episode 1 – The Resurrection EP. Don Martin var samtidig med på å starte organisasjonen Rap Against the Rich (RAR), som fort utviklet seg til å bli plateselskapet Rhythm and Rhymes. RAR ble drevet videre av Jester, og tok til seg nye artister som Apollo og DJ Goldfinger. Ut av RAR sprang også det venstreradikale hiphop-kollektivet Alarmclock Connection, som, i tillegg til Don Martin og Jester, besto av blant andre Definite, Shepherd og Pariah.

Solokarrière - første del

Gjennom RAR solodebuterte Don Martin med The al Dente EP i 2001. Dette ble fulgt opp de neste to årene med EP-en Radio Alarmclock EP og med filmen Video Alarmclock DVD. I 2005 utga Don Martin sitt avskjedsalbum som engelskspråklig rapper, Situation Normal All Fucked Up, og etter dette har han kun rappet på norsk. I 2006 utga han Motgift EP sammen med sangeren Supa Sayed, mens han og Jester kom med albumet Sikter på månen og lander på taket i 2009.

Solokarrière - andre del

I 2013 utga Don Martin, sammen med den rutinerte produsenten Tommy Tee, albumet En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt. For denne fikk han spellemannsprisen 2013 i kategorien urban. Albumet ble beskrevet som en personlig reise gjennom Oslo øst, og det ble gjennomgående godt mottatt av både fans og kritikere. Spesielt fikk singelen «Nilsen», som er en hyllest til Oslo og da særlig byens østkant, mye oppmerksomhet. På nettsiden YouTube fikk musikkvideoen over 50 000 treff i sin første uke, mens låten fikk massiv oppmerksomhet på mikrobloggingstjenesten Twitter. Her ble låten kommentert av alt fra Lillebjørn Nilsen, Fabian Stang og Kristin Halvorsen til Byantikvaren i Oslo og Den Norske Opera.

I 2014 utga han oppfølgeren Mann for min hatt, mens hans tredje Tommy Tee-produserte album, Løvehjerter Blant Slangene i en Tigerstad, kom i 2016.

Goodshit Radio

Don Martin har ellers ledet radioprogrammet Goodshit Radio siden 1998. Goodshit Radio er et uavhengig radioprogram for rapmusikk som sendes ukentlig på Radio Nova. Det har tidligere holdt til på Radio Tellus og Rainbow Radio.

Litteratur

  • Holen, Øyvind: Hiphop-hoder - fra Beat Street til bygde-rap, 2004. Finn boken på Bibsys.
  • Martin, Don; Borgersrud, Elling og Borgersrud, Aslak: Gatas Parlament - Røverhistorier og raptekster, 2009. Finn boken på Bibsys.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg