Romsås

Tun på Romsås i 1977

Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo / Sparebankstiftelsen DNB NOR. CC BY NC 3.0

Romsås er et boligstrøk i Oslo i Grorud bydel. Romsås ligger øverst i Groruddalen, mellom Trondheimsveien (Riksvei 4) i sør og Lillomarka i nord. Romsås er en drabantby og består av tett blokkbebyggelse organisert rundt tun.

Tidligere var området et jordbruks- og skogbruksområde med steinindustri. Fra 1880-årene ble det tomtesalg og økende befolkning av steinhoggere og folk tilknyttet industrien på Grorud.

Området ble ekspropriert i 1960-årene og utbygd til drabantby med boligblokker i 1970–1974. Romsås er det mest enhetlige av Oslos utbyggingsprosjekter. Bebyggelsen er oppdelt i seks boliggrender og består av ensartede boligblokker i tre til åtte etasjer, de fleste med balkong, mange med flott utsikt. Det er i alt 2600 leiligheter. Arkitektene var Romsåsteamet, som bestod av Alex Christiansen, Trygve Kleiven, Randi Kippgen, Olav Holm, Nils A. Rosland og Alf Bastiansen.

Grorudbanen går gjennom bydelen i tunnel med Romsås T-bane-stasjon, oppført 1974, som er premiert med Betongtavlen for fremragende bygg i betong. Romsås senter ble oppført 1972. Romsås kirke ble innviet 1976. Den brant ned i 1986, og ny kirke ble reist i 1995.

I perioden 1988–2004 var Romsås også en egen administrativ bydel, som i 2004 ble slått sammen med den tidligere bydelen Grorud til den nåværende Grorud bydel. Den tidligere bydelen Romsås var 2,0 km2 og hadde et folketall ved nedleggelsen på 6702 innbyggere; med dette var Romsås den minste av bydelene etter både folketall og areal.

Navnet er etter gården Romsås, sannsynligvis etter folkenavnet raumar og 'ås'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.