Dollie de Luxe

Dollie de Luxe
Dollie de Luxe vant den norske finalen i Melodi Grand Prix 1984 med melodien Lenge leve livet. Her Benedicte Adrian (til venstre) og Ingrid Bjørnov med filler i håret på scenen. Oslo, 7. april 1984
Av /SCANPIC.

Dollie de Luxe var en norsk popduo fra Oppsal i Oslo bestående av barndomsvenninnene Benedicte Adrian (født 22. oktober 1963), sang, og Ingrid Bjørnov, keyboard og sang.

Under navnet Dollie fikk de sitt gjennombrudd som 16-åringer i 1980 med albumet Første Akt (tildelt Spellemannprisen), men oppfølgerne Dollies dagbok (1981) og Rampelys (1982) solgte mindre. Jeg vil ha det sånn toppet Norsktoppen i 1981.

Under sitt nye navn Dollie de Luxe vant de Melodi Grand Prix i 1984 med Lenge leve livet, og de begynte deretter å eksperimentere med en blanding av opera og rock. Albumet Rock vs. Opera (1985) ble en suksess i Norge og flere andre land.

Festspillene i Bergen bestilte et verk av duoen til 1987, noe som resulterte i første versjon av rockeoperaen Which Witch. Deretter arbeidet de videre med dette prosjektet, med konsert- og plateversjoner i Norge (Which Witch på Slottsfjellet nådde tolvteplass i 1991) og en sceneversjon som ble satt opp i London i 1992. Den første versjonen avfødte to Norsktoppen-enere: She Devil (med Peter Wiik) i 1987 og Invoking Chant i 1988.

Musikalen Henriette VIII og hennes seks ekte menn ble oppført første gang i 1994, og året etter kom musikken på albumet Prinsessens utvalgte. Adrians duettsingle med Sven Nordin fra sistnevnte, Min hvite mage, nådde fjerdeplass på VG-lista og toppet Norsktoppen og Ti i skuddet i 1995. Duoen hadde droppet Dollie-navnet på 1999-albumet Adrian/Bjørnov. Det året toppet de Norsktoppen med Jeg flyter.

Fra 1998 til 2011 bodde Adrian i Frankrike, hvor hun medvirket i enkelte musikalske sammenhenger. I Norge har hun blant annet holdt julekonserter, og i 2004 hadde hun rollen som Solveig i den årlige oppsetningen av Peer GyntGålå i Gudbrandsdalen. Hennes første soloalbum, Desember, kom i 2008.

Bjørnov har arbeidet i radio og fjernsyn som programleder, musiker og orkesterleder, og ved flere teateroppsetninger som kapellmester og repetitør. Hun har hatt suksess med egne show, plater og bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg