«Det kimer nå til julefest» er en salme av N.F.S. Grundtvig, skrevet i 1817. Grundtvigs overskrift, «Morten Luthers Jule-Psalme (Frit fordansket)», er en henvisning til Martin Luthers salme «Vom Himmel hoch, da komm ich her» («Fra himlen høyt jeg kommer her» / «Frå høge himmel kjem eg ned»). Grundtvigs salme ligger imidlertid så fjernt fra Luthers original, at den heller bør betraktes som inspirert av denne enn å være en oversettelse. Den første versjonen av salmen har 24 vers, men Grundtvig forkortet den senere til 19 vers. I danske og norske salmebøker er den blitt ytterligere forkortet, og i Norsk salmebok (1985) og Norsk salmebok 2013 har den syv vers.

I denne salmen spiller David en sentral rolle. Tilknytningspunktet for Grundtvig til denne mest berømte av Israels konger er at Kristus ble født nettopp i Davids by, Betlehem.

Melodien er komponert i 1850 av den danske presten Carl Christian Nicolai Balle (1806–55). Den ble første gang trykt i Andreas Peter Berggreens Melodier til den fra Roeskilde Præsteconvent udgaaede Psalmebog (1853).

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 159–163 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.