«Det kimer nå til julefest» er en salme av N.F.S. Grundtvig, skrevet i 1817. Grundtvigs overskrift, «Morten Luthers Jule-Psalme (Frit fordansket)», er en henvisning til Martin Luthers salme «Vom Himmel hoch, da komm ich her» («Fra himlen høyt jeg kommer her» / «Frå høge himmel kjem eg ned»). Grundtvigs salme ligger imidlertid så fjernt fra Luthers original, at den heller bør betraktes som inspirert av denne enn å være en oversettelse. Den første versjonen av salmen har 24 vers, men Grundtvig forkortet den senere til 19 vers. I danske og norske salmebøker er den blitt ytterligere forkortet, og i Norsk salmebok (1985) og Norsk salmebok 2013 har den syv vers.

I denne salmen spiller David en sentral rolle. Tilknytningspunktet for Grundtvig til denne mest berømte av Israels konger er at Kristus ble født nettopp i Davids by, Betlehem.

Melodien er komponert i 1850 av den danske presten Carl Christian Nicolai Balle (1806–55). Den ble første gang trykt i Andreas Peter Berggreens Melodier til den fra Roeskilde Præsteconvent udgaaede Psalmebog (1853).

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 159–163 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.