Krag-Jørgensen
Et utvalg Krag-Jørgensen-geværer i direktørboligen til Kongsberg Gruppen.
Krag-Jørgensen
Av /NTB.
Krag-Jørgensen-rifler
Fra 1890-årene ble det norske forsvaret kraftig rustet opp, blant annet med ny teknologi, og de gamle våpnene ble byttet ut med moderne Krag-Jørgensen. Bildet viser femten norske soldater med Krag-Jørgensen-rifler, cirka 1905. Bildet er antakelig tatt på Vardøhus festning.
Av /Norgeshistorie.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Krag-Jørgensen-geværet er en rifle konstruert av kaptein Ole Krag og børsemaker Erik Jørgensen ved Kongsberg Våpenfabrikk, som fungerte som norsk armégevær fra 1894 til 1940.

Riflen har kaliber 6,5 mm og veier cirka 4 kg (uten bajonett). Den har horisontalt kassemagasin for fem patroner som ligger ved siden av hverandre og sylindermekanisme.

Mot slutten av 1800-tallet ble Krag–Jørgensen-geværet også brukt av hæren i Danmark og USA. I 1912 ble det laget en Krag–Jørgensen-karabin (kortere pipe, mindre utgangshastighet) for spesialvåpnene (blant annet kavaleri og ingeniørvåpenet).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hanevik, Karl Egil (1994). Krag-Jørgensen geværet. isbn 82-993143-0-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg