Den dominikanske republikks nasjonalflagg
Flagget ble antatt 6. november 1863 etter tegning av Juan Pablo Duarte. Flaggets proporsjoner er 2:3. De fargede feltene er dobbelt så høye som korsarmene.
Den dominikanske republikks riksvåpen

Riksvåpenet ble antatt 6. november 1844. Det er senere forandret mint 21 ganger, men innholdet i skjoldet og tilbehøret har vært det samme siden 1860.

Den dominikanske republikks nasjonalflagg er består av to blå og to røde rektangler og et hvitt kors: Øverst (regnet fra stangen) er det et blått og et rødt rektangel, nederst et rødt og et blått. Statsflagget har riksvåpenet i det hvite korset.

Flaggets proporsjoner er 2:3. Blåfargen står for frihet og rødfargen for heltenes blod.

Flagget med riksvåpen midt i korset er statsflagg og orlogsflagg, mens handelsflagget og det sivile nasjonalflagget er uten riksvåpen.

Historikk

Forløperen til dagens flagg var den første dominikanske republikks flagg etter frigjøring fra Haiti i 1844. Det hadde samme form som det nåværende, men med to blå felter øverst og to røde nederst. Flagget fra 1844 ble tegnet av «Nasjonens far» Juan Pedro Duarte (1813—1876), militær leder, forfatter og nasjonalist. Han måtte søke eksil i Venezuela som motstander av diktatoren Pedro Santana.

Denne staten brøt sammen i 1861 på grunn av indre konflikter og krig med Haiti, og landet ble annektert av Spania. En frigjøringskrig begynte i 1863 og endte med at den andre dominikanske republikk seiret i 1865. Flagget i sin nåværende form ble antatt 6. november 1863, etter tegning av Juan Pablo Duarte.

Riksvåpenet

Riksvåpenet er et skjold delt i to blå og to røde felter av et sølvkors (samme fordeling som i flagget). I midten er det tre par korslagte spyd (hvorav to par bærer nasjonalflagget). På flaggene hviler en bibel oppslått på Johannesevangeliet 8:32, og over denne og på sølvkorsets øvre arm er det et gullkors. Skjoldet er flankert av en laurbærgren til venstre og en palmegren til høyre. Et blått tekstbånd over skjoldet har devisen Dios Patria Libertad ('Gud fedreland frihet'), et rødt bånd under skjoldet har teksten República Dominicana.

Våpenet ble offisielt antatt i 1844 og fikk sin nåværende utforming i 1913.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg