Devise er et uttrykk eller kort setning som beskriver en persons, slekts, institusjons eller stats motiver eller mål, og som har form av et ideal eller en leveregel eller som knytter an til en bestemt historisk hendelse; jamfør motto, valgspråk.

Faktaboks

Uttale
dev 'ise
Etymologi
fransk, ‘deling’, ‘det som skiller’

I heraldikken er devise betegnelse for et karakteristisk kjennetegn eller en figur sammen med et valgspråk. Ofte brukes det også om et valgspråk eller motto uten tilhørende figur eller merke over eller under, men det er denne figuren eller bildet som skiller devisen fra valgspråket. I spansk heraldikk finnes devisen ofte inne i skjoldet; i skotsk heraldikk er den vanligvis plassert over hjelmtegnet. Bildebruken i deviser er ofte allegorisk.

Begrepet devise brukes også om de valgspråkene som anbringes under skjoldet i våpen, på faner, segl, mynter, ordensinsignier og lignende, for eksempel Dieu et mon droit (England), E pluribus unum (USA), Ret og Sandhed (Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, egentlig kong Oscar 1s valgspråk), men formelt sett er dette valgspråk eller motto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg