Microraptor slik en illustratør ser for seg at den kan ha sett ut da den levde. Grunnlaget for slike illustrasjoner er fossiler. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Microraptor

Fossil av Microraptor utstilt på det naturhistorisk museet i Shanghai, Kina. April 2018.

Microraptor
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Microraptor var en liten, fjærkledd rovdinosaur som levde tidlig i krittperioden (120 millioner år siden) i dagens Kina.

Beskrivelse

Microraptor var en av de minste dinosaurene som ikke var fugler. Den var i underkant av en meter lang, og med tilsvarende vingespenn, og under en kilo tung. Microraptor var fjærdekt, og hadde vingefjær på både for- og bakbein, slik at den hadde fire vinger.

Levevis

Microraptor spiste kjøtt. Den kunne fly, men det er foreløpig usikkert om dette var glideflukt eller aktivt flukt. Fossiler viser at Microraptor kunne felle fjærene.

Utbredelse

Mange fossile eksemplarer av Microraptor er funnet i området Liaoning i dagens Kina, der den levde tidlig i krittperioden.

Systematikk

Microraptor er en slekt i familien Dromaeosauridae, som inkluderer mange rovdinosaurer (Theropoda). Typearten er Microraptor zhaoianus, og i tillegg er det beskrevet to andre arter: Microraptor gui og Microraptor hanqingi.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg