Dalane Folkemuseum ligger i Eigersund i Rogaland. Egersund Fayancemuseum, som viser et rikt utvalg av produktene til Egersund Fayancefabriks produkter gjennom 132 år, er en avdeling av Dalane Folkemuseum.

Dalane Folkemuseum ble stiftet i 1910 og utbygd av lærer Anders Severin Dancke og dyrlege Jens Jacob Kjos-Hanssen, som skapte omfattende og godt dokumenterte samlinger. Museet overtok senere sorenskrivergården Slettebø litt utenfor byen. Fra 1935 har museet holdt til her i den vakre hovedbygningen fra ca. 1850. Anlegget er senere blitt supplert, også med gamle hus som er flyttet til stedet. Særlig fine er samlingene av gårds- og håndverksredskap, de siste delvis montert i verksteder.

Museet har en rekke anlegg ute i distriktet. Det har en sjøfarts- og fiskeriavdeling på Sokndalstrand i Sokndal, bekkekvernanlegg på Fuglstad i Ogna og et gårdsmuseum i Austrumdal i Bjerkreim. Dessuten har museet en eiendom inne i Egersund, Nygaten 14, som er et bolighus fra 1840-årene med interiør fra 1890-årene, seilmakerverksted og uthus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.