Dalane Folkemuseum ligger i Eigersund i Rogaland. Egersund Fayancemuseum, som viser et rikt utvalg av produktene til Egersund Fayancefabriks produkter gjennom 132 år, er en avdeling av Dalane Folkemuseum.

Dalane Folkemuseum ble stiftet i 1910 og utbygd av lærer Anders Severin Dancke og dyrlege Jens Jacob Kjos-Hanssen, som skapte omfattende og godt dokumenterte samlinger. Museet overtok senere sorenskrivergården Slettebø litt utenfor byen. Fra 1935 har museet holdt til her i den vakre hovedbygningen fra ca. 1850. Anlegget er senere blitt supplert, også med gamle hus som er flyttet til stedet. Særlig fine er samlingene av gårds- og håndverksredskap, de siste delvis montert i verksteder.

Museet har en rekke anlegg ute i distriktet. Det har en sjøfarts- og fiskeriavdeling på Sokndalstrand i Sokndal, bekkekvernanlegg på Fuglstad i Ogna og et gårdsmuseum i Austrumdal i Bjerkreim. Dessuten har museet en eiendom inne i Egersund, Nygaten 14, som er et bolighus fra 1840-årene med interiør fra 1890-årene, seilmakerverksted og uthus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.