Dacian Cioloș

Faktaboks

Dacian Cioloș

Uten diakritiske tegn: Ciolos

Født
27. juli 1969, Zalău
Dacian Cioloș under et møte i EUs kommisjon for jordbruk og landbruksutvikling, 2011.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Dacian Cioloș, rumensk agronom og politiker, statsminister i Romania fra 17. november 2015 til 4. januar 2017.

Faglig bakgrunn

Cioloș er utdannet som agronom fra Landbruks- og veterinæruniversitetet i Cluj-Napoca (1989–1994). Senere har han studert landsbruksfag og bygdeutvikling ved landbrukshøyskolene i Rennes og Montpellier i Frankrike. Han har arbeidet med slike spørsmål i ulike stillinger såvel i den rumenske forvaltningen som i EU-administrasjonen.

Politiker

Fra 2007 til 2008 var han landsbruksminister i Călin Popescu-Tăriceanus sentrums-høyre regjering. Fra 2010 til 2014 var han medlem av EU-kommisjonen med ansvar for landbrukssaker. Da Victor Pontas regjering gikk av i november 2015 etter store antikorrupsjons-protester utløst av en katastrofal brann i et klubblokale der mange unge mennesker omkom, og der protestene rettet seg mot det mange kalte «den politiske klasse», ønsket mange seg en regjering av «teknokrater». Cioloș, som da var partiløs, var et av navnene som tidlig verserte.

Den 10. november fikk han i oppdrag av president Klaus Iohannis å danne ny regjering. Regjeringen fikk med stort flertall tillitsvotum i parlamentet (fellesmøte av de to kamrene) 17. november. Da Cioloș la fram sin regjeringserklæring, sa han at den typen regjering som han skulle lede, måtte sees på som et tidsavgrenset unntakstilfelle begrunnet med en ekstraordinær situasjon. Regjeringens mandat ville være fram til parlamentsvalget høsten 2016. Han understreket at politiske partier er nødvendige for et fungerende demokrati, og at regjeringen ville samarbeide nært med parlamentet, men samtidig vise større åpenhet overfor befolkningen. Han lovte forsterket kamp mot korrupsjon og ytterligere sikring av domstolenes uavhengighet. En annen oppgave ville være å forberede valgene i 2016 og sikre at alle ville få anledning til å avgi stemme. Ved forrige valg førte den dårlige organiseringen ved mange ambassader til at mange rumenere bosatt i utlandet ikke fikk stemt. Andre satsingsområder for regjeringen ville være helse, utdanning, økonomisk vekst og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid.

Nytt parti

I 2018 dannet Cioloș et nytt parti, Partiet frihet, enhet og solidaritet (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), der forkortelsen PLUS gjerne brukes som partinavn. Ved valget til Europaparlamentet i mai 2019 deltok partiet i en valgallianse med Unionen Redd Romania (Uniunea Salvaţi România, USR). Alliansen fikk 22,4 prosent av stemmene og kom på tredjeplass i valget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg