Florin Cîțu

Faktaboks

Florin Cîțu

Vasile Florin Cîțu, Florin Citu

Uttale

flor'in k'ytsu

Født
1. april 1972, Tulei-Câmpeni, comuna Golești, Vâlcea (fylke)
Florin Cîțu ble statsminister i Romania 23. desember 2020. Han ble styrtet ved mistillitsvotum 5. oktober 2021.
.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Florin Cîțu er en rumensk økonom og politiker, som var statsminister i Romania fra desember 2020 til oktober 2021.

Utdanning og yrkesliv

Cîțu startet sin første videregående skolegang i fylkeshovedstaden Râmnicu Vâlcea, før han i 1992 begynte å studere ved Grinnell College, Iowa, USA, fulgt av økonomistudier ved Iowa State University med avsluttende mastergrad i pengepolitikk i 1999. Deretter fulgte han et doktorgradsprogram samme sted til 2002, men uten å ta noen doktorgrad.

I yrkeslivet arbeidet han en tid med markedsføring og reklame i et amerikansk firma, og så med pengepolitikk i New Zealands nasjonalbank (2002–2003). I 2003 kom Cîțu tilbake til Europa og har siden hatt stillinger i bank- og finansinstitusjoner, som Den europeiske investeringsbanken (Luxembourg) og den rumenske avdelingen av det internasjonale finanskonsernet ING. Han har også hatt sitt eget konsulentfirma i Romania.

Politikk

Florin Cîțu har sagt at han ikke hadde planer om å engasjere seg politisk, men at han ble anmodet om å stå på Det nasjonal-liberale partiets (PNL) liste ved parlamentsvalget i 2016. Han ble da valgt inn i det rumenske senatet fra București og gjenvalgt i 2020. I november 2019 ble han finansminister i Ludovic Orbans nasjonal-liberale mindretallsregjering. Da den ble styrtet ved mistillitsvotum i februar 2020, ble Cîțu etter noen ukers regjeringskrise foreslått av president Klaus Iohannis som ny statsminister. Han trakk seg i siste liten etter at Orban oppnådde støtte i partiet for sitt ønske om å komme tilbake som statsminister. Utbruddet av koronapandemien fikk sosialdemokratene i opposisjonen til å godta en ny regjering Orban for å få slutt på regjeringskrisen. Cîțu fortsatte da som finansminister.

Florin Cîțu er tilhenger av en økonomisk liberalisme med stor plass for det private initiativ og begrensning av statens makt og innflytelse. Han ser på private investeringer som motoren i økonomien og ønsker et redusert skattenivå, økt privatisering i næringslivet, pensjonssystemet og helsesektoren. Som finansminister fikk han i begrenset grad gjennomført disse prinsippene, både på grunn av mostand fra opposisjonen og behovene for statlige støttetiltak under koronapandemien. Som politiker er han kjent for å være direkte og utfordrende i forhold til politiske motstandere, særlig i det sosialdemokratiske partiet.

Ved parlamentsvalget i desember 2020 hadde det nasjonalliberale partiet regnet med framgang, men gikk i stedet tilbake. Valgdeltakelsen var dessuten svært lav (33 prosent). Orban gikk da av. Det største partiet i valget, sosialdemokratene, maktet ikke å danne en flertallsregjering. Etter forhandlinger mellom de nasjonal-liberale, en sentrumsorientert allianse av to utpregede antikorrupsjonspartier (USR-PLUS) og det ungarske partiet lyktes det å få til en koalisjon med flertall bak seg i parlamentet. Flere navn var aktuelle som statsminister, men det var Florin Cîțu som til slutt fikk oppdraget av president Klaus Iohannis, og som tiltrådte som statsminister 23. desember 2020.

Koalisjonsregjeringen hadde opprinnelig bare ett kvinnelig medlem. Spenninger innad i koalisjonen kom snart til syne, og i april 2021 måtte helseministeren fra USR-PLUS forlate regjeringen. Da Cîțu i begynnelsen av september også avskjediget justisministeren fra det samme partiet, førte det til at USR-PLUS trakk seg fra koalisjonen. De så nå statsminister Cîțu som den største hindringen for et videre samarbeid, og med støtte fra det ytterliggående partiet AUR innleverte de et mistillitsforslag mot ham og hans regjering, den de selv nylig hadde deltatt i.

Behandlingen av mistillitsforslaget ble utsatt flere ganger, og i stedet kom et mistillitsforslag fra det sosialdemokratiske partiet til behandling 5. oktober. Det ble vedtatt med stemmene fra sosialdemokratene, USR-PLUS og AUR, og regjeringen Cîțu måtte dermed gå av, men fortsatte som forretningsministerium.

Mens regjeringsstriden pågikk, var Florin Cîțu også engasjert i en annen maktkamp. Hans forgjenger som statsminister, Ludovic Orban, hadde beholdt vervet som partileder for de nasjonal-liberale. På partiets kongress i september 2021 lyktes det i en kampvotering Cîțu å overta dette vervet, kort tid før han ble styrtet som statsminister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg