Rennes

Rennes.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Rennes er en by i Frankrike, i regionen Bretagne, hovedstad i departementet Ille-et-Vilaine, ved elvemøtet mellom Ille og Vilaine. Byen har 216 815 innbyggere (2017), med forsteder 727 357 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
ren

Rennes er et viktig kommunikasjonssentrum, hovedveien og -jernbanen ParisBrest går gjennom byen, som har lufthavn sørvest for bysenteret (St.-Jacques). Rennes er også et viktig kultursentrum med blant annet universitet, grunnlagt i 1735, forskningsinstitusjoner og flere betydelige museer. Utenfor byen finnes militærakademiet Saint-Cyr, grunnlagt av Napoleon i 1803. Det er handel med landbruksprodukter i byen. De tjenesteytende næringene dominerer, men industrien har fått økende betydning de siste tiårene. Verkstedindustrien, med blant annet maskin- og transportmiddelindustri (Citroën-fabrikk), er størst, ellers kjemisk industri (blant annet oljeraffineri), grafisk industri (blant annet Ouest-France, Frankrikes største avis etter opplag) og tekstil- og bekledningsindustri.

Byen er erkebispesete. Justispalasset (1618–1654) og rådhuset var de eneste større bygninger som overlevde brannen i 1720. Justispalasset ble imidlertid totalskadd etter en brann i 1994.

Rennes går tilbake til keltisk tid, og het i romersk tid Condate, senere Redons etter de opprinnelige, keltiske innbyggerne. Rennes var hovedstad i grevskapet, senere hertugdømmet og provinsen Bretagne, og er nå hovedby i den administrative regionen Bretagne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg