Faktaboks

Rennes
Uttale
ren
Rennes.
.
Lisens: CC BY 2.0

Rennes er en by i Frankrike, i regionen Bretagne, hovedstad i departementet Ille-et-Vilaine, ved elvemøtet mellom Ille og Vilaine. Byen har 216 815 innbyggere (2017), med forsteder 727 357 innbyggere (2016).

Rennes er et viktig kommunikasjonssentrum, hovedveien og -jernbanen ParisBrest går gjennom byen, som har lufthavn sørvest for bysenteret (St.-Jacques). Rennes er også et viktig kultursentrum med blant annet universitet, grunnlagt i 1735, forskningsinstitusjoner og flere betydelige museer. Utenfor byen finnes militærakademiet Saint-Cyr, grunnlagt av Napoleon i 1803. Det er handel med landbruksprodukter i byen. De tjenesteytende næringene dominerer, men industrien har fått økende betydning de siste tiårene. Verkstedindustrien, med blant annet maskin- og transportmiddelindustri (Citroën-fabrikk), er størst, ellers kjemisk industri (blant annet oljeraffineri), grafisk industri (blant annet Ouest-France, Frankrikes største avis etter opplag) og tekstil- og bekledningsindustri.

Byen er erkebispesete. Justispalasset (1618–1654) og rådhuset var de eneste større bygninger som overlevde brannen i 1720. Justispalasset ble imidlertid totalskadd etter en brann i 1994.

Rennes går tilbake til keltisk tid, og het i romersk tid Condate, senere Redons etter de opprinnelige, keltiske innbyggerne. Rennes var hovedstad i grevskapet, senere hertugdømmet og provinsen Bretagne, og er nå hovedby i den administrative regionen Bretagne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg