D/S Stavenes

D/S Stavenes, dampskip bygget for Nordre Bergenhus Amts Dampskibe, og levert fra verft i september 1904. Brukt i lokaltrafikk i Indre Sogn. Dampskipet eies idag av Veteranskipslaget Stavenes.

Historie

Skipet ble bygget som bygg nr. 126 ved Bergen Mekaniske Verksted (BMV), etter at direktør Christian Michelsen i rederiet Nordre Bergenhus Amts Dampskibe i 1902 fikk løyve fra Amtstinget om å kontrahere to skip til lokaltrafikk i Indre Sogn. Søsterskipet til Stavenes fikk navnet «Gudvangen».

Fartøyet var bygget for å kunne takle isforholdene i Indre Sogn, men etter hvert ble behovet for transport av biler så stort, at «Stavenes» i 1934 ble bygget om. Etter ombyggingen kunne fartøyet ta 7–8 biler. Stavenes ble satt inn i trafikk som lokalbåt mellom Lærdal og Vadheim etter ombyggingen. I denne ruten hadde fartøyet korrespondanse midtfjords med M/K Vesle Øyvind som gikk i ruta mellom Gudvangen og Solsnes.

Nye ombygginger i 1939 og 1954, og ved siste ombygging fikk Stavenes satt inn motor. Bruttotonnasjen var nå økt fra 182 til 188 bruttotonn.

i privat eie

I april 1973 ble Stavenes solgt til privat eier i Rugby, England, for å brukes som lystbåt. Den nye eieren døde i en bilulykke i Peru 1982, og den noe tilårskomne båten var plassert i dokk på Monksferry ved Liverpool. I samarbeid med Anfield Foundation (en stiftelse under fotballklubben Liverpool) og et par andre organisasjoner hadde startet et program for å gi arbeidsløs ungdom opplæring i ulike håndverk. Stavenes var første prosjekt, og som ble høytidelig åpnet av Prins Charles. Når restaureringsarbeidet var fullført var planen å benytte båten i internasjonalt samarbeid.

Tilbakeføringen til Norge

Imidlertid ble arbeidet stoppet opp, da verftet skulle saneres som følge av byutvikling. I 1990/1991 ble Stavenes hentet hjem til Norge, etter å ha stått til forfall i lengre tid. Skipet ble kjøpt av Veteranskipslaget Stavenes, som i årene etter har jobbet med å bringe fartøyet tilbake til original stand. Oppussingen er støttet blant annet av Riksantikvaren, Norsk kulturminnefond og Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg