dokk - anlegg for tørrsetting av skip

Dokk. Skjematisk tegning av en flytedokk. Til venstre er dokken hevet, til høyre senket.

Av /Store norske leksikon ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Dokk, anlegg som tjener til å bringe skip o.l. helt fri av vannet, slik at reparasjoner, ettersyn, bunnskraping og maling kan foretas av de deler av skipet som ellers er under vann. Det finnes to hovedtyper: tørrdokk og flytedokk. Ordet dokk brukes også om havnedokker, lukkbare havnebassenger, der vannstanden kan holdes konstant i havner med stor tidevannsforskjell, se havn.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk, engelsk

Tørrdokk

Tørrdokk er et basseng hvis innløp kan lukkes med porter eller pongtong. Vannet utenfra hindres derved fra å strømme inn når vannet i dokken pumpes ut. Den bygges (utgraves el. utsprenges) på passende sted og utfóres med tre, stein eller betong. Langs midtlinjen ligger ca. 1 m høye kjølblokker som skroget hviler på, og på begge sider finnes støtteblokker som kan justeres i høyde etter bunnens V-form (bunnreis). Eventuelt blir skipet støttet med vannrette bjelker fra overkantene. Pumpene som dokken lenses med, er i alminnelighet sentrifugalpumper, som med sitt driftsmaskineri befinner seg ved siden av eller for enden av dokken. Deres sugerør munner ut under dokkens laveste sted. Etter at et skip er halt inn i dokken og innløpet lukket igjen, settes pumpene i gang. Litt etter litt synker vannstanden, og skipet, som er holdt rett over kjølblokkene, kommer til slutt til å hvile med kjølen på disse i en passende avstand fra dokkens bunn. Det er blitt vanlig å bygge store skip i tørrdokk, byggedokk, som da er forsynt med store montasjekraner.

Flytedokk

Flytedokk består av en pongtong med kasseformet vegg langs begge sider. Kjølblokker er anbrakt på samme måte som i tørrdokk. Mange dokker har også sideblokker og sidestøtter. På den ene eller begge av dokkens sidevegger er ofte anbrakt løftekraner. Ved å fylle pongtongen og delvis sideveggene med vann, kan man senke dokken til passende dybde, for at det skip som skal dokksettes, kan hales inn rett over kjølblokkene. En del av dokkens sidevegger må alltid være over vann. Ved utpumping av vannet heves først selve dokken, og etter at skipet berører kjølblokkene, løftes også dette, inntil pongtongens overkant er klar av vannet. Pumpene med sitt driftsmaskineri befinner seg på selve dokken, og sugerørene har forgreninger til hver av de vanntette avdelinger som pongtongene er delt i.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg