D/S Stavenes

Artikkelstart

D/S Stavenes er et dampskip som ble bygget for Nordre Bergenhus Amts Dampskibe i 1904. Skipet ble brukt i lokaltrafikk i Indre Sogn. Skipet eies per 2020 av Veteranskibslaget Stavenes i Sogndal.

Historie

Stavenes ble bygget som bygg nr. 126 ved Bergen Mekaniske Verksted (BMV), etter at direktør Christian Michelsen i rederiet Nordre Bergenhus Amts Dampskibe i 1902 fikk løyve fra Amtstinget om å kontrahere to skip til lokaltrafikk i Indre Sogn. Søsterskipet til Stavenes fikk navnet Gudvangen.

Fartøyet var bygget for å kunne takle isforholdene i Indre Sogn. Etter hvert ble behovet for transport av biler så stort at Stavenes i 1934 ble bygget om. Etter ombyggingen kunne fartøyet ta 7–8 biler. Etter ombyggingen ble Stavenes satt inn i trafikk som lokalbåt mellom Lærdal og Vadheim. I denne ruten hadde fartøyet korrespondanse midtfjords med M/K Vesle Øyvind som gikk i ruten mellom Gudvangen og Solsnes på østsiden av Aurlandsfjorden.

Nye ombygginger ble gjort på skipet i 1939 og 1954, og ved siste ombygging fikk Stavenes satt inn motor. Bruttotonnasjen var da økt fra 182 til 188 bruttotonn.

I privat eie

I april 1973 ble Stavenes solgt til en privat eier i Rugby i England for å brukes som lystbåt. Etter at den nye eieren døde i 1982, ble båten plassert i dokk i Liverpool. Anfield Foundation (en stiftelse under fotballklubben Liverpool) og et par andre organisasjoner hadde samtidig startet et program for å gi arbeidsløs ungdom opplæring i ulike håndverk. Stavenes var første prosjekt og det ble høytidelig åpnet av Prins Charles.

Tilbakeføring til Norge

I 1991 ble Stavenes hentet hjem til Norge, etter å ha stått til forfall i lengre tid. Skipet ble kjøpt av Veteranskibslaget Stavenes, som i årene etter har jobbet med å bringe fartøyet tilbake til original stand. Oppussingen er støttet blant annet av Riksantikvaren, Kulturminnefondet og Vestland fylkeskommune.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg