Claude-Michel Schönberg

Faktaboks

Claude-Michel Schönberg
Født
6. juli 1944, Vannes, Frankrike

Artikkelstart

Claude-Michel Schönberg er er en fransk komponist og dramatiker. Han er mest kjent for musikalene Les Misérables og Miss Saigon.

Schönbergs gjennombrudd kom med rockeoperaen La Révolution Française (1973), som han komponerte sammen med Raymond Jeannot, med en libretto av Alain Boublil og Jean-Max Rivière. Dette var hans første samarbeid med librettisten Boublil. Internasjonalt slo de igjennom med musikalversjonen av Victor Hugos De elendige (Les Misérables, 1980), som ble en verdenssuksess etter London-premieren i 1985 (premiere på Broadway i 1987, norsk premiere på Det Norske Teatret i 1988). Den ble fulgt av Miss Saigon (London 1989, Broadway 1991), som er en moderne versjon av Giacomo Puccinis opera Madame Butterfly med handlingen lagt til Vietnamkrigen.

Schönberg og Boublil (med flere) har også samarbeidet i musikalene Martin Guerre (1996), The Pirate Queen (2005) og Marguerite (2008).

Schönbergs verker er gjennomkomponert, med få eller ingen replikker, og ligger slik nærmere operaen enn musikalen i form. Han har dessuten komponert musikk for flere balletter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg