Les Misérables er en musikal av Alain Boublil (musikk, manus og sangtekster) og Claude-Michel Schönberg (musikk, manus og sangtekster), med noen sangtekster av Herbert Kretzmer, basert på romanen Les Misérables av Victor Hugo. Handlingen følger livshistorien til den løslatte straffangen Jean Valjean, som forfølges av politiinspektøren Javert.

Les Misérables ble første gang oppført i Paris i 1980. Produsenten Cameron Mackintosh stod bak den første engelske oppsettingen i London i 1985. På verdensbasis er den en av de mest spilte og populære musikaler i vår tid.  Les Mis, som den ofte kalles, er blitt oversatt til 22 språk, blitt spilt i 42 land og har solgt rundt 60 millioner billetter på verdensbasis.

Les Misérables er gjennomkomponert og har nesten ingen replikker. Den har mange musikalske motiver og temaer som gjentar seg i løpet av forestillingen.

Noen av de kjente sangene er Look Down (Sjå ned/Prolog), I Dreamed a Dream (Drepa ein draum/Jeg drømte om en drøm), Bring Him Home (Ta han heim/Før han hjem) og Do You Hear the People Sing? (Folket syng?/Folkets sang).

Den første norske oppsettingen fant sted på Det Norske Teatret i 1988, der Øystein Wiik spilte rollen som Jean ValjeanHan gjentok senere rollen både i Wien og i London. Denne oppsetningen ble instruert av John Caird og Dion McHugh, og brukte en nynorsk oversettelse av Bjørn Endreson. Musikalen finnes også i bokmålsoversettelse av Torstein Bugge Høverstad og i nordnorsk oversettelse av Ragnar Olsen.

Les Misérables er senere blant annet vist ved Trøndelag Teater (2006), Akershus Teater (2007), Oslo Nye Teater (2009) og Hålogaland Teater (2012).

Musikalen ble filmatisert i 2012 av regissør Tom Hooper. Blant skuespillerne i filmen er Hugh JackmanRussell CroweAnne Hathaway (som fikk Oscar for beste kvinnelige bi-rolle) og Amanda Seyfried.

Blant prisene de ulike oppsetningene av Les Misérables har vunnet er Olivier, Tony og Grammy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.