Les Misérables (musikal)

Victor Hugo. Musikalversjonen av Les Misérables (De elendige), av Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg og Herbert Kretzmer, hadde premiere 1987 og er siden blitt en av tidenes mest populære musikaler.

.

Artikkelstart

Les Misérables er en musikal av Alain Boublil (musikk, manus og sangtekster) og Claude-Michel Schönberg (musikk, manus og sangtekster), med noen sangtekster av Herbert Kretzmer, basert på romanen Les Misérablesav Victor Hugo. Handlingen følger livshistorien til den løslatte straffangen Jean Valjean, som forfølges av politiinspektøren Javert.

Faktaboks

Også kjent som

Les Mis

Les Misérables ble første gang oppført i Paris i 1980. Produsenten Cameron Mackintosh stod bak den første engelske oppsettingen i London i 1985. På verdensbasis er den en av de mest spilte og populære musikaler i vår tid. Les Mis, som den ofte kalles, er blitt oversatt til 22 språk, er blitt spilt i 42 land og har solgt rundt 60 millioner billetter på verdensbasis.

Les Misérables er gjennomkomponert og har nesten ingen replikker. Den har mange musikalske motiver og temaer som gjentar seg i løpet av forestillingen.

Noen av de kjente sangene er Look Down (Sjå ned/Prolog), I Dreamed a Dream (Drepa ein draum/Jeg drømte om en drøm), Bring Him Home (Ta han heim/Før han hjem) og Do You Hear the People Sing? (Folket syng?/Folkets sang).

I Norge

Den første norske oppsettingen i Norge fant sted på Det Norske Teatret i 1988, der Øystein Wiik spilte rollen som Jean Valjean. Han gjentok senere rollen både i Wien og i London. Denne oppsetningen ble instruert av John Caird og Dion McHugh, og brukte en nynorsk oversettelse av Bjørn Endreson. Musikalen finnes også i bokmålsoversettelse av Torstein Bugge Høverstad og i nordnorsk oversettelse av Ragnar Olsen.

Les Misérables er senere blant annet vist ved Trøndelag Teater (2006), Akershus Teater (2007), Oslo Nye Teater (2009) og Hålogaland Teater (2012).

Film og priser

Musikalen ble filmatisert i 2012 av regissør Tom Hooper. Blant skuespillerne i filmen er Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway (som fikk Oscar for beste kvinnelige bi-rolle) og Amanda Seyfried.

Blant prisene de ulike oppsetningene av Les Misérables har vunnet er Olivier, Tony og Grammy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg