De elendige, roman (1862) av Victor Hugo. Den ble allerede før utgivelsen oversatt til ni språk og utkom samtidig i en rekke land. Romanen er en bredt anlagt skildring av det franske samfunn, særlig Paris, på 1800-tallet. Den sentrale figuren i de fem bøkene romanen består av, er Jean Valjean, en enkel, flittig arbeider som blir dømt til slaveri ved galeiene fordi han har stjålet to brød til sin søsters sultende barn. Straffen forlenges pga. fluktforsøk, han blir etter grusom behandling mer og mer treg og brutal, men møter etter løslatelsen tillit hos en biskop og vinner ny tro på at han kan reise seg igjen.

Av en rekke franske filmatiseringer bør nevnes den fem timer lange versjonen (1934) i regi av Raymond Bernard med Harry Baur og en fremragende Charles Vanel som politimannen Javert. Det finnes dessuten versjoner i regi av Jean-Paul Le Chanois (1957) med Jean Gabin, og av Robert Hossein (1982) med Lino Ventura. Den klassiske amerikanske versjonen er fra 1935 i regi av Richard Boleslawski med Fredric March og Charles Laughton. Romanen er også dramatisert av Radioteatret på NRK i 1971.

Musikalen Les Misérables, skrevet av Alain Boublil og Claude-Michel Schönberg, er en av de senere årenes største internasjonale teatersuksesser. Den hadde premiere i Paris i 1980, men det var særlig etter London-premieren i 1985 at musikalen vakte internasjonal oppmerksomhet. Det Norske Teatrets oppsetning i 1988, med Øystein Wiik i hovedrollen, ble også en suksess.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.