De elendige

Émile Bayards tegning av den fattige jenta Cosette med feiekosten ble laget til den første utgaven av De elendige, og har senere blitt brukt som utgangspunkt for plakaten til musikalversjonen av boka.
Cosette feier
Av .

Artikkelstart

De elendige er en roman av Victor Hugo med originaltittel Les Misérables. Den ble skrevet i periodene 1845–1848 og 1860–1862 og utgitt i 1862. Romanen ble allerede før utgivelsen oversatt til ni språk og kom ut samtidig i en rekke land. De elendige er en bredt anlagt skildring av det franske samfunn, særlig Paris, fra 1815 til 1832, med et spesielt fokus på samfunnets utstøtte (se Frankrikes historie 1815–1875). Den er filmatisert en rekke ganger og har også blitt dramatisert som en svært populær musikal.

Faktaboks

Etymologi
fransk Les Misérables

Handlingen

Romanen består av fem bøker, og den sentrale figuren er Jean Valjean, en enkel, flittig arbeider som blir dømt til slaveri ved galeiene fordi han har stjålet brød til sin søsters sultende barn. Straffen forlenges på grunn av fluktforsøk. Han blir etter grusom behandling mer og mer treg og brutal, men møter etter løslatelsen tillit hos en biskop og vinner ny tro på at han kan reise seg igjen.

Romanen har et omfattende persongalleri og er bygd opp som et komplekst nett av forskjellige fortellinger som alle veves sammen rundt hovedpersonen Jean Valjean. Den inneholder også en rekke politiske og sosiale betraktninger fremsatt av fortelleren, samt flere referanser til viktige historiske begivenheter.

Etter løslatelsen fra galeiene og møtet med biskopen begår Valjean en siste, tilsynelatende ufrivillig, forbrytelse: Han stjeler penger fra en ti år gammel gutt. Selv om han etter dette gjør sitt ytterste for å bli et godt menneske, blant annet ved å redde og ta seg av den foreldreløse jenta Cosette, blir han hele romanen gjennom jaget av politimannen Javert på grunn av dette tyveriet.

Historien om Valjean og Javert kulminerer i en dramatisk scene som finner sted under det sosiale opprøret i Paris i juni 1832, romanens viktigste historiske referanse. Etter dette møtet må selv Javert innrømme at det gode kan seire i alle mennesker, også dømte forbrytere.

Filmatiseringer

Av en rekke franske filmatiseringer bør nevnes den fem timer lange versjonen (1934) i regi av Raymond Bernard med Harry Baur og en fremragende Charles Vanel i rollen som Javert. Det finnes dessuten versjoner i regi av Jean-Paul Le Chanois (1957) med Jean Gabin, og av Robert Hossein (1982) med Lino Ventura.

Den klassiske amerikanske versjonen er fra 1935 i regi av Richard Boleslawski med Fredric March og Charles Laughton. Den har vært filmatisert en rekke ganger senere, blant annet i 1998 av Bille August. Romanen er også dramatisert av RadioteatretNRK i 1971.

Musikalen

Musikalversjonen av De elendige, av Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg og Herbert Kretzmer, hadde premiere i 1987 og er siden blitt en av tidenes mest populære musikaler.

.

Musikalen Les Misérables, skrevet av Alain Boublil og Claude-Michel Schönberg, er en av de senere årenes største internasjonale teatersuksesser. Den hadde premiere i Paris i 1980, men det var særlig etter London-premieren i 1985 at musikalen vakte internasjonal oppmerksomhet. Det Norske Teatrets oppsetning i 1988, med Øystein Wiik i hovedrollen, ble også en suksess.

I 2012 ble også musikalen filmatisert, i regi av Tom Hooper og med Hugh Jackman, Anne Hathaway og Russell Crowe i hovedrollene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg