Faktaboks

Chet Baker
Chesney Henry Baker
Uttale
bˈeikə
Født
23. desember 1929, Yale, Oklahoma
Død
13. mai 1988, Amsterdam, Nederland
Chet Baker
Chet Baker i Belgia i 1983.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Chet Baker var en amerikansk jazztrompeter, flygelhornist, sanger, komponist og skuespiller.

Baker spilte i starten av karrieren med saksofonistene Stan Getz og Charlie Parker. Baker fikk sitt gjennombrudd som medlem av barytonsaksofonisten Gerry Mulligans kvartett i 1952–1953. Kvartetten skilte seg ut med sin i utgangspunktet akkordløse besetning, det unike kontrapunktiske samspillet mellom Mulligan og Baker og et noe neddempet lydideal ofte omtalt som vestkystjazz og cool jazz. Dette i kontrast til den samtidige stilretningen bebop, og samarbeidet mellom saksofonisten Charlie Parker og trompeteren Dizzy Gillespie, hvor pianoet hadde en sentral plass, melodien i hovedsak ble spilt unisont og uttrykket var mer ekspressivt.

Fra 1953 til 1956 ledet Baker sin egen kvartett med stor suksess. Både som trompeter og sanger uttrykte han seg i en varm og melodiøs stil, instrumentalt preget av lange improviserte melodilinjer med tydelig jazzhistorisk forankring.

Han var inaktiv i lange perioder på grunn av narkotikamisbruk og personlige problemer, men kom alltid tilbake. Fra 1978 og fram til sin død oppholdt han seg i hovedsak i Europa, spilte med europeiske musikere som den belgiske gitaristen Philip Catherine og den danske bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen, og turnerte regelmessig over hele verden. I 1983 samarbeidet han med den britiske sangeren Elvis Costello på albumet Punch The Clock, og nådde med det ut til et nytt og yngre publikum. Han spilte også flere ganger i Norge, og samarbeidet med blant andre Per Husby trio og med Jan Erik Vold på albumet Blåmann! Blåmann! (1988). En norsk samleplate fra 2006, My Funny Valentine – De beste fra Chet Baker, nådde 15. plass på VG-lista.

Blant en lang rekke album av varierende kvalitet kan nevnes Chet Baker Sextet (1954), The Touch of Your Lips (1979) og Chet Baker in Tokyo (1989).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg