Chet Baker

Faktaboks

Chet Baker
Chesney Henry Baker
Uttale
bˈeikə
Født
23. desember 1929, Yale, Oklahoma
Død
13. mai 1988, Amsterdam, Nederland
Chet Baker i Belgia i 1983.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Chet Baker var en amerikansk jazztrompeter, flygelhornist, sanger, komponist og skuespiller.

Baker spilte i starten av karrieren med saksofonistene Stan Getz og Charlie Parker. Baker fikk sitt gjennombrudd som medlem av barytonsaksofonisten Gerry Mulligans kvartett i 1952–1953. Kvartetten skilte seg ut med sin i utgangspunktet akkordløse besetning, det unike kontrapunktiske samspillet mellom Mulligan og Baker og et noe neddempet lydideal ofte omtalt som vestkystjazz og cool jazz. Dette i kontrast til den samtidige stilretningen bebop, og samarbeidet mellom saksofonisten Charlie Parker og trompeteren Dizzy Gillespie, hvor pianoet hadde en sentral plass, melodien i hovedsak ble spilt unisont og uttrykket var mer ekspressivt.

Fra 1953 til 1956 ledet Baker sin egen kvartett med stor suksess. Både som trompeter og sanger uttrykte han seg i en varm og melodiøs stil, instrumentalt preget av lange improviserte melodilinjer med tydelig jazzhistorisk forankring.

Han var inaktiv i lange perioder på grunn av narkotikamisbruk og personlige problemer, men kom alltid tilbake. Fra 1978 og fram til sin død oppholdt han seg i hovedsak i Europa, spilte med europeiske musikere som den belgiske gitaristen Philip Catherine og den danske bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen, og turnerte regelmessig over hele verden. I 1983 samarbeidet han med den britiske sangeren Elvis Costello på albumet Punch The Clock, og nådde med det ut til et nytt og yngre publikum. Han spilte også flere ganger i Norge, og samarbeidet med blant andre Per Husby trio og med Jan Erik Vold på albumet Blåmann! Blåmann! (1988). En norsk samleplate fra 2006, My Funny Valentine – De beste fra Chet Baker, nådde 15. plass på VG-lista.

Blant en lang rekke album av varierende kvalitet kan nevnes Chet Baker Sextet (1954), The Touch of Your Lips (1979) og Chet Baker in Tokyo (1989).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg