Per Husby

Faktaboks

Per Husby
født:
2. april 1949, Oslo

Per Husby er en norsk jazzmusiker, pianist, komponist, arrangør, orkesterleder og plateprodusent. Han er også utdannet sivilingeniør i akustikk. Husby har også blitt et kjent navn utenfor Norges jazzkretser, blant annet som kapellmester i folkekjære TV-programmer som Da Capo.

Bakgrunn

Husby studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo i årene 1962 til 1967 og ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim i perioden 1970 til 1974, samtidig som han var sterkt engasjert i trøndersk jazz- og musikkliv.

Karriere

Husby spilte med kontrabassist Bjørn Alterhaug i perioden 1970 til 1976 og deltok senere på Alterhaugs Spellemannprisvinnende album Moments, innspilt i desember 1978. Han spilte også i Bodega Band sammen med blant andre John Pål Inderberg og Jan Tro gjennom 1970-årene, herunder på tre album, og var kapellmester på Trøndelag Teater fra 1977. I 1976 spilte han med sin egen Per Husby Septett inn en rekke tolkninger av komposisjoner av blant andre Charlie Parker og Kenny Wheeler, i tillegg til egenskrevet materiale. Innspillingen ble året etter utgitt som albumet Peacemaker. I løpet av sin tid i Trondheim deltok han også Knutsen & Ludvigsens Brunost no igjæn? fra 1972.

I 1980 flyttet Husby tilbake til Oslo, ledet sin egen kvintett fra 1980 til 1983 og spilte med Laila Dalseth i perioden 1981 til 1986. Høsten 1983 spilte han og et knippe andre norske musikere to konserter i Oslo med Chet Baker. Opptak fra disse konsertene ble senere utgitt på album under Bakers navn som The Improviser. Fra 1984 har Husby i perioder ledet sitt tolv manns Dedication Orchestra, med konserter og plateinnspillinger. Med The Per Husby Orchestra ble albumet Dedications innspilt i 1985 med bidrag fra blant andre Egil Kapstad, Knut Riisnæs, Terje Venaas samt med vokal av Karin Krog og Georgie Fame. Utgivelsen ble tildelt Spellemannprisen i 1985.

Husby har skrevet musikk for fjernsyn og har arbeidet mye som orkesterleder og arrangør i både radio og fjernsyn. Albumet If You Could See Me Now, innspilt med en rekke amerikanske jazzmusikere, herunder Chris Potter, og på ny med Krog og Fame på vokal, kom i 1996. Han har spilt på albumutgivelser med Nora Brockstedt, og på 2000-tallet innledet han et samarbeid med sangeren og låtskriveren Anne Lande. Husby har også vært aktiv som skribent og kulturdebattant.

Priser og utmerkelser

  • Spellemannprisen 1985 i klassen jazz, for Dedications
  • Tildelt Buddy-prisen i 1989

Diskografi (utvalg)

  • Peacemaker (1977)
  • Dedications (1985)
  • Note For Nature (1990)
  • If You could See Me Now (1996)
  • Sakte Sanger med Anne Lande (2006)
  • Helt Nær med Anne Lande (2009)

Bodega band

  • Bodega Band (1973)
  • 2 (1974)
  • 3 (1977)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg