Chania

Den venetianske havnen i Chania
/NTB.

Artikkelstart

Chania er en by, en kommune og en regionsenhet i Hellas, på nordvestkysten av Kreta. Kreta er et av de viktigste turistmålene i Hellas, og Chania er blant annet ett av de største reisemålene for norsk sommerturisme. Reiseliv er dermed både byens og regionsenhetens viktigste næring, i tillegg til jordbruk, med produksjon av olivenolje, sitrusfrukter, rosiner og vin. Chania er en havneby, med skipstrafikken sentrert i Soudabukta.

Faktaboks

Uttale
hanjˈa
Også kjent som
Khania Canea gresk: Χανιά Chania

Ved folketellingen i 2011 hadde Chania regionsenhet 156 585 innbyggere, mens Chania kommune hadde 108 642 innbyggere og Chania by 53 910.

Chania regionsenhet er særpreget av fjellmassivet Lefka Ori (De hvite fjellene), med over 30 topper over 2000 m og 50 juv. Den høyeste toppen, Pachnes, rager 2453 moh. På nordsiden er landskapet kupert og fruktbart, og som på resten av Kreta er befolkningen hovedsakelig bosatt her. I fjellene finnes høysletter som Omalos og Askyfou. På sørsiden er landskapet bratt og karrig, splittet opp av dype juv. Det mest kjente av disse Samaria-juvet, som med sine 18 km er det lengste i Europa.

Chania var en viktig by i minoisk tid, identifisert som det antikke Kydonia. Byen var under venetiansk styre i 1252–1645 (genovesisk i 1267–1290), inntil den ble erobret av osmannerne og innlemmet i Det osmanske riket. Chania ble en del av kongedømmet Hellas i 1912. Chania er kjent for sin venetianske havn, festningsverk og andre byggverk fra venetiansk tid. Gamlebyen innenfor bymurene rommer både greske, venetianske, jødiske og tyrkiske kvarterer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg