Molo
En molo i Hellas, bygget opp av blant annet tetrapoder. I Norge brukes normalt løsmasser.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Molo er et byggverk i sjøen for å beskytte havneområdet mot bølger.

Faktaboks

Etymologi
italiensk, fra nygresk molos, av latin ‘masse’
Også kjent som

Bølgebryter. Engelsk: Breakwater

En molo er som regel bygd opp av løsmasser. Dette er store, utsprengte steiner, og kan være fylt med løsmasser fra revne byggverk i tillegg, det vil si betongmasse. Dette gjør at moloen kan stå i mot bølgeslagene. Moloen dekkes ofte med asfalt, grus, eller betongdekke, slik at det er mulig å kjøre eller gå på moloen.

De mest vanlige planløsningene er én landfast molo eller to landfaste moloer som peker mot hverandre med et innløp imellom, og enten slik at molohodene ligger rett overfor hverandre, eller at den ene forlenges utenfor den andre for å dekke innløpet.

Tetrapoder

Til bygging av moloer kan det brukes en firearmet betongkonstruksjon kalt en tetrapod. Disse veier rundt 15-20 tonn hver, og legges sammen til en molo. Tetrapodene kan kiles fast i hverandre, slik at de danner en form for flettverk, som forsterker molokonstruksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg