Cebu (by)

Artikkelstart

Cebu er en by i Filippinene, på østkysten av øya Cebu. Byen har 994 000 innbyggere (2021).

Faktaboks

Uttale
sebˈu

Næringsliv

Cebu er et viktig handelssenter med stor engroshandel. Industrien omfatter produksjon av tekstiler, kjemikalier, næringsmidler og møbler. Fra Cebu eksporteres det blant annet kopra, fisk, sukker og tømmer. I Cebu er landets største havn for passasjerer.

På den andre siden av havnen ligger øya Mactan, som i 1979 fikk status som en spesiell økonomisk sone (Mactan Export Processing Zone). På denne øya ligger byen Lapu-Lapu. På Mactan er også Mactan-Cebu internasjonale flyplass, som er lokalisert ni kilometer øst for byen Cebu. To broer forbinder øyene Cebu og Mactan. På sørøstkysten av Mectan er det flere turisthoteller. I forstaden Mandaue nord for Cebu finnes et skipsverft og et av landets største ølbryggerier.

Kultur og kunnskap

Cebu er sete for romersk-katolsk erkebiskop. Muséet Sugbo holder til i et tidligere fengsel og viser kunst fra ulike perioder i landets historie. Basilica del Santo Nino har kirkelige dokumenter fra det 17. århundre. I et kapell foran rådhuset er Magellankorset, til minne om den portugisiske sjøfarer og oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan, som ble drept på øya Mactan 27. april 1521. Museum De Parian er et jesuittmuseum som holder til i en bygning fra 1730.

I byen er det tre offentlige universiteter og en rekke private universiteter, blant annet jesuittuniversitet San Carlos. Det ble etablert i 1595 som Colegio de San Eldefonso.

Historie

Cebu ble grunnlagt av spanierne 1565, som første by i Filippinene. Under andre verdenskrig ble byen nesten helt ødelagt av japanerne i 1942, bortsett fra havnen, som ikke ble skadet. Cebu ble gjenreist etter krigen. Byen ble rammet av en tyfon i 1990 og et jordskjelv med styrke 7,2 på Richters skala i 2013.

Norge i Cebu

I Cebu er det et honorært norsk konsulat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg